Блеккухен с кайсии
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото затоплете млякото в тенджерка. Щом го дръпнете, добавете захарта и поръсете сухата мая върху него и оставете за 5 минути.
2. Сипете брашното върху плота и оформете кладенче в него. в кладенчето сложете жълтъците и яйцето, кафявата захар и маслото. Добавете и млякото със захар и мая. С пръсти първо разбъркайте продуктите в кладенчето, а след това постепенно ги смесете с брашното до образуването на гладко тесто. Поставете го в купа и го покрийте с кърпа. Оставете тестото да втасва на топло за 45 минути.
2. Сипете брашното върху плота и оформете кладенче в него. в кладенчето сложете жълтъците и яйцето, кафявата захар и маслото. Добавете и млякото със захар и мая. С пръсти първо разбъркайте продуктите в кладенчето, а след това постепенно ги смесете с брашното до образуването на гладко тесто. Поставете го в купа и го покрийте с кърпа. Оставете тестото да втасва на топло за 45 минути.
2. За пълнежа отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Без да спирате разбиването, добавете малко по малко половината захар, като продължите с разбиването до образуването на твърд сняг.
3. В купа разбийте маслото с помощта на шпатула до пухкавост. добавете останалата захар и разбъркайте отново енергично. Добавете жълтъците и разбъркайте. Накрая добавете изварата и щипка сол и разбъркайте до хомогенност, без бучки. Добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно.
4. Намаслете дъното и стените на дълбока керамична тавичка. Разточете тестото върху набрашнен плот. Прехвърлете го в тавичката, като оформите по-дебел ръб от тестото, стигащ до половината на тавичката. Изсипете пълнежа с изварата.
5. Разрежете пресни кайсии на половина, като извадите костилките им или използвайте кайсии от компот. Подредете половинкитие кайсии с вътрешността нагоре.
6. За трохите смесете с пръсти брашното, захарта и маслото, като ги претривате между длани. Разпределете трохите равномерно върху кайсиите. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
7. Още топлия сладкиш поръсете с тънък слой пудра захар.
6. За трохите смесете с пръсти брашното, захарта и маслото, като ги претривате между длани. Разпределете трохите равномерно върху кайсиите. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
7. Още топлия сладкиш поръсете с тънък слой пудра захар.
Продукти
- За тестото:250 мл прясно мляко 60 г захар 1 пакетче суха мая 550 г брашно щипка сол 2 жълтъка 1 яйце 2 с.л. кафява захар 80 г меко маслоЗа пълнежа:3 яйца 120 г меко масло 120 г захар 1 с.л. ванилова захар 250 г извара щипка сол 420 г кайсииЗа трохите:120 г брашно 60 г студено масло 40 г захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери