Бюрек

Бюрек

Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното в купа и го посолете. Разбъркайте и направете кладенче в него. Сипете водата и омесете постепенно гладко тесто. Разделете тестото на 6-7 парчета и ги оформете като топки. Намажете хубаво всяка топка с олио или свинска мас.Подредете ги в чиния, покрийте ги и ги оставете да престоя в продължение на 5-6 часа.
2. За пълнежа нарежете на тънки ивички листата цвекло /или спанак/. В купа намачкайте свежото сирене. Добавете яйцата и овкусете със сол. Добавете нарязаното цвекло и разбъркайте сместа.
3. Преди да започнете да раздърпвате корите от тесто може да потренирате с леко навлажнена кухненска кърпа. Тя се хваща в единия край и се завърта над ръцете. Намажете хубаво с мазнина работния плот. Вземете една топка тесто и я притиснете с длан, за да стане плоска. Разточете я до малко по-голям кръг с притискане. След това я отлепете и започнете да я въртите, докато стане прозрачна. Постелете я върху плота така, че половината да е върху него, а другата половина да виси. Прегънете висящата част от разточената кора навътре. Разстелете пълнежпо дължината на кората равномерно. Завийте кората на руло. Поставете я в добре намазнена тава. Повторете същото с останалите топки тесто. Редете завитите рула едно до друго в тавата. Намажете с мазнина бюрека и отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

Продукти

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 500 мл вода
  • 1 ч.л. сол
  • олио

За пълнежа:

  • 6 листа от цвекло
  • 600 г прясно сирене
  • 2 яйца
  • сол
  • олио

Свързани рецепти