Бюрек с праз

Бюрек с праз
Предаване: Турска кухня с РефикаГледайте в: Понеделник, 8 юни, 20:00 | Вторник, 9 юни, 02:40

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете постепенно водата, като едновременно с това разбърквате. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и месете със сила в продължение на 8 минути. Поставете тестото в купа и го покрийте с влажна кърпа. Оставете го да почине за 2 часа.

2. За плънката почистете стръковете праз и ги разрежете на две по дължина. Измийте ги много добре под течаща вода. След това нарежете праза на кръгчета. Запържете праза в тиган с 7-8 с.л. зехтин на силен огън. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе до леко омекване на праза и запазване на цвета му. Оставете настрани да изстине.

3. Разделете тестото на 2 части.  По-голямата част разделете на 13 топки с големината на мандарина. Разточете всяка топка с размери 12-14 см върху набрашнен плот. Отстранете излишното брашно и намажете обилно всяка кора с олио. Подредете корите една върху друга. Краищата трябва да са идеално подравнени. Разточете корите, за да се увеличи диаметъра на кръга с още няколко сантиметра. Поставете тестото в предварително намазнена тава.

4. Изсипете праза върху тестото и го разпределете равномерно, като оставите 1 см открая свободен.

5. Разточете по същия начин останалите 11 топки, като ги мажете с олио и ги поставяте една върху друга. Покрийте праза с корите и затворете бюрека като оформяте борд с пръсти. Разпределете малки парченца биволски каймак или масло върху бюрека. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златистокафяво отгоре и отдолу.

Продукти

700 г брашно

500 мл вода

1 с.л. сол

 

За плънката:

1 кг праз

7-8 с.л. зехтин

сол и черен пипер

1 ч.ч. олио

3 с.л. биволско каймак

Свързани рецепти