Бюрек с праз
Рецепта от: Рефика Биргюл

1. В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете постепенно водата, като едновременно с това разбърквате. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и месете със сила в продължение на 8 минути. Поставете тестото в купа и го покрийте с влажна кърпа. Оставете го да почине за 2 часа.
2. За плънката почистете стръковете праз и ги разрежете на две по дължина. Измийте ги много добре под течаща вода. След това нарежете праза на кръгчета. Запържете праза в тиган с 7-8 с.л. зехтин на силен огън. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе до леко омекване на праза и запазване на цвета му. Оставете настрани да изстине.
3. Разделете тестото на 2 части. По-голямата част разделете на 13 топки с големината на мандарина. Разточете всяка топка с размери 12-14 см върху набрашнен плот. Отстранете излишното брашно и намажете обилно всяка кора с олио. Подредете корите една върху друга. Краищата трябва да са идеално подравнени. Разточете корите, за да се увеличи диаметъра на кръга с още няколко сантиметра. Поставете тестото в предварително намазнена тава.
4. Изсипете праза върху тестото и го разпределете равномерно, като оставите 1 см открая свободен.
5. Разточете по същия начин останалите 11 топки, като ги мажете с олио и ги поставяте една върху друга. Покрийте праза с корите и затворете бюрека като оформяте борд с пръсти. Разпределете малки парченца биволски каймак или масло върху бюрека. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златистокафяво отгоре и отдолу.
Продукти
- 700 г брашно
- 500 мл вода
- 1 с.л. сол
- За плънката:
- 1 кг праз
- 7-8 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 1 ч.ч. олио
- 3 с.л. биволско каймак
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове