Бисквити с ванилов крем и къпини
1. В блендер или кухненски робот смесете брашното, маслото, яйцата, захарта и печените лешници. Смелете сместа до хомогенност. Полученото тесто увийте в прозрачно фолио, като го оформите в продълговата форма и го поставете в хладилник за 15 минути.
2. Към охладеното тесто тестото добавете сушените боровинки и фино настърганата лимонова кора и го омесете. Оформете тестото на руло. Нарежете тестото на филийки и ги подредете в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 150 градуса 15 минути.
3. Разбийте течната сметана с пудрата захар с помощта на миксер, до плътност.
4. Пригответе ванилов крем на прах според указанията на пакетчето. За да направите домашен ванилов крем, т. нар. сладкарски крем, ви трябват 1/2 шушулка ванилия, 125 мл прясно мляко, 35 г захар, 1 жълтък и 1 с.л. брашно. Сложете в тенджерка млякото заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете половината количество захар и оставете сместа да заври.
Отделно разбийте жълтъка с другата половина захар и брашно. Сипете топлото мляко към разбития жълтък, на струйка и разбъркайте енергично. Върнете сместа в съда върху котлона и бъркайте докато крема се сгъсти, около 3 минути. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Изстиналият крем прехвълете в шприц с гладък тесен накрайник.
5. По средата на чиния поставете бисквита. Върху нея сложете голяма топка бита сметана, а отгоре подредете няколко къпини. Острани шприцовайте ванилов крем. Поръсете с малко канела и няколко печени лешника. Украсете с листенца мента.

Продукти

  • За бисквитите:400 г брашно 150 г масло 2 яйца 50 г сушени боровинки 50 г печени лешници 100 г захар 1 лимон настъргана кораЗа гарниране:300 мл течна сметана 2 с.л. пудра захар 1 пакетче ванилов крем 500 мл прясно мляко 200 г замразени или пресни къпини мед прясна мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички