Начин на приготвяне:

1. За бисквитите в купа смесете двата вида брашно, нарязаното на кубчета масло, захарта, меда, солта, канелата, ванилията и бакпулвера. Разбъркайте с ръце, така че да се получат трохи, налейте 1-2 с.л. студена вода и отново разбъркайте. Оформете диск, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

2. Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото на тънка кора. Изрежете квадрати. Поставете ги в тава, надупчете ги с вилица и ги печете до готовност - 8 минути. Оставете ги да се охладят.

3. За крема разбъркайте маскарпонето с пюрираните банани и захарта. Сметаната разбийте с ваниловата захар и разбъркайте с маскарпонето.

4. Потопете част от бисквитите в смес от мляко, уиски и захар. На дъното на тавата разпределете малко от крема. Отгоре подредете бисквити една до друга. Сложете течния шоколад в пош и разнесете част от него върху бисквитите.
5. Отгоре поставете част от крема, отново напоени бисквити, шоколад, крем и така докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Заравнете и приберете в хладилник за 8 часа.

6. За карамела карамелизирайте захарта в касерола, налейте сметаната и когато карамелът се разтвори, дръпнете от котлона. Прибавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Оставете леко да се охлади.

7. Поднесете тортата с карамеления сос.

Продукти

За бисквитите:

  • 150 г пълнозърнесто брашно
  • 70 г бяло брашно
  • 120 г студено масло
  • 50 г захар
  • 40 г мед
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилия
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. канела

За крема:

  • 500 г маскарпоне
  • 2 банана
  • 250 г течна животинска сметана
  • 150 г пудра захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар

Допълнително:

  • 200 г течен шоколад
  • 300 мл прясно мляко
  • 80 мл уиски
  • 40 г захар

За карамеления сос:

  • 200 г кафява захар демерара
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 70 г краве масло

Свързани рецепти