Бисквитена торта с цитрусов крем и карамелен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За ваниловия крем в касерола налейте 700 мл от млякото с 180 г от захарта.
2. Смесете жълтъците с ваниловата захар, нишестето и останалото мляко.
3. Когато млякото кипне, разбъркайте с нишестето и гответе на котлона 2–3 минути или докато се сгъсти.
4. Махнете от котлона, добавете ликьора и охладете добре, като покриете с фолио.
5. Разбийте с миксер охладения крем, добавете настърганата кора от портокал, крем сиренето и отново разбийте. Разбийте сметаната с останалата захар и разбъркайте с крема с помощта на шпатула.
6. Подредете тортата като редувате пластове напоени в портокалов сок бисквити и крем, завършва се с крем. Приберете в хладилник за 6 часа.
7. През това време загрейте в съд захарта, когато стане със светлокарамелен цвят, прибавете сока от 1 портокал, оставете на котлона да се разтвори, налейте сметаната и гответе докато се сгъсти. Махнете от котлона и добавете маслото. Охладете.
8. Сервирайте тортата полята с карамелен сос.
Продукти
- 2 пакета обикновени бисквити
- 800 мл прясно мляко
- 220 г захар
- 5 жълтъка
- 5 с.л. царевично нишесте
- 50 мл портокалов ликьор
- 2–3 портокала
- 200 г крем сирене
- 300 мл течна животинска сметана (35%, студена)
- 1 пакетче ванилова захар
- За карамеления сос:
- 120 г захар
- 1 портокал
- 170 мл течна животинска сметана (35%)
- 30 г краве масло
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни