Предаване: Бон АпетиГледайте в: Понеделник 30 май от 11:30 | Понеделник 30 май от 16:30

Начин на приготвяне:

1. За ваниловия крем в касерола налейте 700 мл от млякото с 180 г от захарта.

2. Смесете жълтъците с ваниловата захар, нишестето и останалото мляко.

3. Когато млякото кипне, разбъркайте с нишестето и гответе на котлона 2–3 минути или докато се сгъсти.

4. Махнете от котлона, добавете ликьора и охладете добре, като покриете с фолио.

5. Разбийте с миксер охладения крем, добавете настърганата кора от портокал, крем сиренето и отново разбийте. Разбийте сметаната с останалата захар и разбъркайте с крема с помощта на шпатула.

6. Подредете тортата като редувате пластове напоени в портокалов сок бисквити и крем, завършва се с крем. Приберете в хладилник за 6 часа.

7. През това време загрейте в съд захарта, когато стане със светлокарамелен цвят, прибавете сока от 1 портокал, оставете на котлона да се разтвори, налейте сметаната и гответе докато се сгъсти. Махнете от котлона и добавете маслото. Охладете.

8. Сервирайте тортата полята с карамелен сос.

Продукти

  • 2 пакета обикновени бисквити
  • 800 мл прясно мляко
  • 220 г захар
  • 5 жълтъка
  • 5 с.л. царевично нишесте
  • 50 мл портокалов ликьор
  • 2–3 портокала
  • 200 г крем сирене
  • 300 мл течна животинска сметана (35%, студена)
  • 1 пакетче ванилова захар

 

За карамеления сос:

  • 120 г захар
  • 1 портокал
  • 170 мл течна животинска сметана (35%)
  • 30 г краве масло

 

Свързани рецепти