Биск от раци и скариди
Рецепта от: Божана Кацарова
Биск е супа от морски дарове, в случая това са раци и скариди. За основа на супата се приготвя богат бульон. Варените зеленчуци и морски дарове се смилат и се прецеждат фино за получаването на кадифен биск.
1. Отчупете щипките на сварения рак, след това разчупете тялото му. Извадете месото на рака, както от тялото му, така и от щипките и го отделете. Всички черупки подредете в тава. Поръсете ги със сол, 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. оцет. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса за 4-5 минути.
2. Загрейте 3 литра вода в тенджера до степен преди завиране. Пуснете в нея предварително обелените и почистени от жилката скариди, както и живите сладководни раци. Добавете бяло вино, лимонов сок /пуснете във водата изтисканите половинки лимон/ и 0.5 глава резене, разрязана на четири. Захлупете и варете в продължение на 30 минути.
3. Пригответе ру, като разтопите на слаб огън маслото и към него добавите брашното. Бъркайте енергично в продължение на 5 минути, докато се получи гладка топка тесто. Пресипете сместа в купичка, покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник.
4. За супа биск с морски дарове прецедете бульона от раците и скаридите. Отделете скаридите. Отделете щипките на всеки рак и разчупете тялото му – извадете месото и го отделете. Начупете на по-малки парчета черупките от тялото, щипките и опашката на раците и ги отделете настрани.
5. В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно лук, праз, морков, пащърнак и резене до омекване. Добавете прецедения бульон, начупените черупки от раците, както и запечените черупки на големия рак. Разбъркайте. Добавете и отделеното месо от големия рак, доматите, брендито и червения пипер. Разбъркайте, захлупете и варете на слаб огън 40 минути.
6. Пресипете сместа в блендер и смелете фино. Прецедете сместа през тензух в тенджера. Отделените черупки изхвърлете.
7. Поставете тенджерата с биск върху котлона и загрейте. Добавете 1 с.л. ру, сметаната, прясно изцедения портокалов сок и горчица. Овкусете със сол и разбъркайте. Оставете супата да поври 1-2 минути.
8. За да сервирате биск от раци и скариди, по средата на дълбока чиния поставете малко месо от раци и скариди и резен сварена царевица. Залейте с биск супа. Поръсете с нарязан копър.
Продукти
- 1 голям сварен рак
- 500 г сладководни раци
- 100 г пресни скариди
- сол
- зехтин
- 1 ч.л. оцет
- 1 резене /фенхел/
- 100 мл бяло вино
- 1 лимон
- 150 г масло
- 100 г брашно
- 1 стрък праз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 корен пащърнак
- 200 г белени домати от консерва
- 0.5 ч.л. червен пипер
- 50 мл бренди
- 100 мл течна сметана
- 50 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 ч.л. горчица
- За гарниране:
- 1 сварена царевица
- 4 стръка копър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Английска лучена супа
Рецепти Джейми Оливър
Италианска зелева супа
Рецепти Стоян и Лора
Супа от чушки
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с гъби и праз
Рецепти Стоян и Лора
Фламандска пилешка супа
Рецепти Джейми Оливър
Гаспачо
Рецепти Ненад Великович
Телешка супа
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Бабина чорбица
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Гурме супа със сьомга
Рецепти Супа от аспержи с млечен мус