Предаване: Новата балканска кухня с БожанаГледайте в: Неделя, 28 февруари от 05:35 | Понеделник, 1 март от 03:30

Начин на приготвяне:

Биск е супа от морски дарове, в случая това са раци и скариди. За основа на супата се приготвя богат бульон. Варените зеленчуци и морски дарове се смилат и се прецеждат фино за получаването на кадифен биск.

1. Отчупете щипките на сварения рак, след това разчупете тялото му. Извадете месото на рака, както от тялото му, така и от щипките и го отделете. Всички черупки подредете в тава. Поръсете ги със сол, 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. оцет. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса за 4-5 минути.

2. Загрейте 3 литра вода в тенджера до степен преди завиране. Пуснете в нея предварително обелените и почистени от жилката скариди, както и живите сладководни раци. Добавете бяло вино, лимонов сок /пуснете във водата изтисканите половинки лимон/ и 0.5 глава резене, разрязана на четири. Захлупете и варете в продължение на 30 минути.

3. Пригответе ру, като разтопите на слаб огън маслото и към него добавите брашното. Бъркайте енергично в продължение на 5 минути, докато се получи гладка топка тесто. Пресипете сместа в купичка, покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник.

4. За супа биск с морски дарове прецедете бульона от раците и скаридите. Отделете скаридите. Отделете щипките на всеки рак и разчупете тялото му – извадете месото и го отделете. Начупете на по-малки парчета черупките от тялото, щипките и опашката на раците и ги отделете настрани.

5. В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно лук, праз, морков, пащърнак и резене до омекване. Добавете прецедения бульон, начупените черупки от раците, както и запечените черупки на големия рак. Разбъркайте. Добавете и отделеното месо от големия рак, доматите, брендито и червения пипер. Разбъркайте, захлупете и варете на слаб огън 40 минути.

6. Пресипете сместа в блендер и смелете фино. Прецедете сместа през тензух в тенджера. Отделените черупки изхвърлете.

7. Поставете тенджерата с биск върху котлона и загрейте. Добавете 1 с.л. ру, сметаната, прясно изцедения портокалов сок и горчица. Овкусете със сол и разбъркайте. Оставете супата да поври 1-2 минути.

8. За да сервирате биск от раци и скариди, по средата на дълбока чиния поставете малко месо от раци и скариди и резен сварена царевица. Залейте с биск супа. Поръсете с нарязан копър.

биск супа

супа биск с морски дарове

Продукти

 

  • 1 голям сварен рак
  • 500 г сладководни раци
  • 100 г пресни скариди
  • сол
  • зехтин
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 резене /фенхел/
  • 100 мл бяло вино
  • 1 лимон
  • 150 г масло
  • 100 г брашно
  • 1 стрък праз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 корен пащърнак
  • 200 г белени домати от консерва
  • 0.5 ч.л. червен пипер
  • 50 мл бренди
  • 100 мл течна сметана
  • 50 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 1 ч.л. горчица

За гарниране:

  • 1 сварена царевица
  • 4 стръка копър

Свързани рецепти