Бирияни е ястие с ориз и месо или зеленчуци от индийската кухня. Оризът  и скаридите в тази рецепта се приготвят отделно, а накрая двата компонента се редят на слоеве и се запичат за кратко. Скаридите се задушават в масло, а оризът се вари с много ароматни подправки, една от които - шафранът му придава нежен жълт цвят.

Продукти

  • 500 г ориз басмати
  • щипка шафран
  • 1 пръчка канела
  • 2 ч.л. сол
  • За соса:
  • 80 г безсолно масло
  • 5 скилидки чесън
  • 2 глави лук
  • 2 ч.л. сол
  • ½ лимон
  • 2 люти червени чушки
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смес от 5 индийски подправки
  • шепа магданоз
  • 350 г сурови кралски скариди
  • 5 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете ориза в тенджера и го залейте с 1.5 литра студена вода. Добавте пръчка канела и щипка шафран. Захлупете и оставете да заври. Варете 8 мин., като разбърквате от време на време. След това прецедете ориза.
  • 2. За соса разтопете маслото и в него запържете нарязания на ситно чесън, за около 4-5 мин. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 15 мин., до омекване. Добавете парчета лимонова кора, нарязаните на едро люти чушки и лимоновия сок и гответе 5 мин. Добавте сместа от 5 индийски подправки (кимион, кафяв синап, семена сминдух, семена фенел и черен сусам) и почистените скариди. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 3. Налейте малко зехтин в огнеопорна тенджера и го разнесете по дъното и стените. Изсипете половината ориз и го изравнете. Върху него изсипете соса със скариди, като ги разпределите равномерно на един слой. Изсипете останалия ориз и изравнете. Поставете захлупената тенджерата върху котлона и гответе 5 мин. На силен огън.
  • 4. Отстранете капака и поставете голяма чиния върху тенджерата. Обърнете тенджерата върху чинията – бириянито трябва да излезе цяло.

Свързани рецепти

Виж всички