Бирияни с шафран и скариди
Рецепта от: Надия Хюсеин
Бирияни е ястие с ориз и месо или зеленчуци от индийската кухня. Оризът и скаридите в тази рецепта се приготвят отделно, а накрая двата компонента се редят на слоеве и се запичат за кратко. Скаридите се задушават в масло, а оризът се вари с много ароматни подправки, една от които - шафранът му придава нежен жълт цвят.
Продукти
- 500 г ориз басмати
- щипка шафран
- 1 пръчка канела
- 2 ч.л. сол
- За соса:
- 80 г безсолно масло
- 5 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 2 ч.л. сол
- ½ лимон
- 2 люти червени чушки
- ½ ч.л. куркума
- 1 ч.л. смес от 5 индийски подправки
- шепа магданоз
- 350 г сурови кралски скариди
- 5 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете ориза в тенджера и го залейте с 1.5 литра студена вода. Добавте пръчка канела и щипка шафран. Захлупете и оставете да заври. Варете 8 мин., като разбърквате от време на време. След това прецедете ориза.
- 2. За соса разтопете маслото и в него запържете нарязания на ситно чесън, за около 4-5 мин. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 15 мин., до омекване. Добавете парчета лимонова кора, нарязаните на едро люти чушки и лимоновия сок и гответе 5 мин. Добавте сместа от 5 индийски подправки (кимион, кафяв синап, семена сминдух, семена фенел и черен сусам) и почистените скариди. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 3. Налейте малко зехтин в огнеопорна тенджера и го разнесете по дъното и стените. Изсипете половината ориз и го изравнете. Върху него изсипете соса със скариди, като ги разпределите равномерно на един слой. Изсипете останалия ориз и изравнете. Поставете захлупената тенджерата върху котлона и гответе 5 мин. На силен огън.
- 4. Отстранете капака и поставете голяма чиния върху тенджерата. Обърнете тенджерата върху чинията – бириянито трябва да излезе цяло.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол