1. Нарежете пилешкото месо на едри парчета. В голяма купа настържете джинджифила. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и зелени люти чушки. Добавете куркума, лют червен пипер и кориандър. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре. Поставете месото в маринатата, разбъркайте и оставете настрана за 30 минути.

2. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте олиото, но без да пуши, и изпържете лука в него за 10-15 минути, на умерен огън. Извадете пържения лук в чиния с помощта на решетеста лъжица. Запазете или изхвърлете мазнината от пърженето.

3. В дълбок тиган сипете олио и запържете в него за минута гвоздейчетата кармфил, канелената пръчка и предварително смачканите с точилка шушулки кардамон. Добавете смлените подправки и запържете за още минута. добавете пилето заедно с маринатата. Бъркайте докато сместа заври. Добавете нарязаните на дребни кубчета домати и солта. Гответе 20 минути като разбърквате почти постоянно. Ако сместа залепва на дъното, добавете малко вода. В края на готвенето сосът трябва да е гъст, а пилешкото крехко.

4. накиснете ориза предварително в студена вода за 1 час. Прецедете го и го залейте с подсолена вода. варете 5-7 минути на слаб огън. Зърното трябва да е сварено в краищата, а по средата да е леко твърдо. Прецедете ориза.

5. Накиснете шафрана в 4 с.л. прясно мляко за 15 минути. Оставете маслото гхи на стайна температура. Запечете ядките кашу и шамфъстък в сух тиган, до златисто.

6. На дъното на дълбока тенджера с двойна дъно сипете половината гхи и 3 с.л. вода. Сипете 1/3 от ориза. Поръсете с 1/3 от млякото с шафран и розова вода. След това направете слой от 1/3 от пържения лук и половината пилешко месо. След това отново сипете пласт ориз, поръсете с мляко с шафран и розова вода и продължете по същия начин както досега. Трябва да получите пет различни пласта. Накрая завършете с пласт ориз, поръсен с мляко шафран и розова вода. Поръсете останалото гхи по края на ориза и поставете капак. Гответе на силен огън докато започне да излиза пара, след това намалете силата на огъня до много слаба и гответе 30 минути.

7. Сервирайте бирияни в голямо плато, поръсено с останалия пържен лук и запечените ядки.

Продукти

  • 250 мл кисело мляко
  • 6 скилидки чесън
  • 6 см корен джинджифил
  • 3 зелени люти чушки
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 500 г пилешки бутчета,  без кожа и без кости
  • За пържения лук:
  • 300 мл олио
  • 3 глави лук
  • За соса:
  • 10 гвоздейчета карамфил
  • 6 см канелена пръчка
  • 5 шушулки кардамон
  • 2 индийски дафинови листа
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2 домата
  • 1 ч.л. сол
  • За ориза:
  • 600 г ориз басмати
  • вода (1 ч.л. сол на 1 л вода)
  • Допълнително:
  • 100 г гхи
  • щипка шафран
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 2 ч.л. розова вода
  • 20 г сурово кашу
  • 20 г сурови ядки шамфъстък

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички