Бигос

1. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте маслото и олиото в дълбока тенджера с огнеупорен капак. За пържете лука, плодовете хвойна и семената кимион до омекване на лука.
2. Добавете нарязаното на парчета месо, като предварително сте изрязали мазнините. Поръсете със захар. Можете да използвате различни видове месо - свинско, телешко, пилешко. Запържете месото докато промени цвета си, като го обръщате от всички страни.
3. Нарежете киселото зеле на тънки ивици и го изтискайте много добре с ръце. Подредете зелето върху месото. Върху него подредете нарязаните на кубчета пресни домати или консерва /400 г/ нарязани домати. залейте с бульона. Захлупете и поставете яхнията в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
4. Извадете яхнията от фурната и подредете най-отгоре нарязаното на тънки ивици прясно зеле и нарязаната на кръгчета пушена полска наденица. Най-отгоре разпределете настърганата ябълка. Захлупете и поставете яхнията отново във фурната за час и половина.
5. След готовност на яхнията, я оставете да престои една нощ. Преди сервиране я притоплете. Поднесете с топли питки.
2. Добавете нарязаното на парчета месо, като предварително сте изрязали мазнините. Поръсете със захар. Можете да използвате различни видове месо - свинско, телешко, пилешко. Запържете месото докато промени цвета си, като го обръщате от всички страни.
3. Нарежете киселото зеле на тънки ивици и го изтискайте много добре с ръце. Подредете зелето върху месото. Върху него подредете нарязаните на кубчета пресни домати или консерва /400 г/ нарязани домати. залейте с бульона. Захлупете и поставете яхнията в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
4. Извадете яхнията от фурната и подредете най-отгоре нарязаното на тънки ивици прясно зеле и нарязаната на кръгчета пушена полска наденица. Най-отгоре разпределете настърганата ябълка. Захлупете и поставете яхнията отново във фурната за час и половина.
5. След готовност на яхнията, я оставете да престои една нощ. Преди сервиране я притоплете. Поднесете с топли питки.
Продукти
- 50 г масло 1 глава лук 1 ч.л. хвойна 0.5 ч.л. семена кимион 300 г свински месо 1 ч.л. кафява захар 500 г кисело зеле 0.5 зелка бяло зеле 200 г домати 500 мл пилешки бульон 10 г сушени гъби 300 г пушена наденица 1 ябълка