Тази печена торта от шоколадов мус със сигурностс ще достави удоволствие на всеки любител на шоколада. Върху тортата се разстила плътен слой от прясна сметана. Съхранявайте тортата до 3 дни в хладилник.

Продукти

  • 375 г натурален шоколад (54% какао)
  • 100 г млечен шоколад (33% какао)
  • 1 ½ с.л. златен сироп
  • 95 г безсолно масло
  • 80 г захар
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • Допълнително:
  • 400 мл заквасена сметана
  • 1 ч.л. какао

Начин на приготвяне:

  • 1. В стъклена купа сипете нарязан или на капки натурален шоколад, меко масло и златен сироп. Поставете в микровълнова фурна за 1 минута. Разбъркайте шоколада, докато се разтопи напълно.
  • 2. В друга купа разбийте яйцата (на стайна температура), захарта и ванилията, с помощта на миксер, за 15 минути. Добавете шоколадовата смес и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула, до хомогенност.
  • 3. Направете дъно от алуминиево фолио на ринг за торта (18 см). От вътрешната страна намажете с мазнина ринга и поставете хартия за печене. Поставете така подготвения ринг въърху плоска тава. Изсипете сместа за тортата в него. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 20-25 минути. След това оставете тортата да изстине напълно.
  • 4. Отстранете ринга и дъното от алуминиево фолио и прехвърлете тортата върху поднос. Отстранете хартията за печене. Нанесете заквасената сметана върху тортата и поръсете с какао.

Свързани рецепти

Виж всички