Безглутенова фокача със смокини и сирене
Рецепта от: Силвия Колока
Тестото за фокачата е с мая, затова трябва да предвидите около 2-3 часа допълнително време за втасването му. Фокачата със смокини се пече върху предварително загрята плоча във фурната и докато е още топла се поръсва със сирене Пекорино, пресни подправки и зехтин.
Продукти
- 7 г суха мая
- 250 мл хладка вода
- 500 г безглутеново брашно
- 80 мл зехтин екстра върджин
- 125 г кисело мляко
- 2 ч.л. сол
- За гарниране:
- 5 смокини
- морска сол
- зехтин екстра върджин
- балсамов оцет
- сирене Пекорино с черен пипер
- прясна мащерка или риган
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа сипете маята и залейте с водата. Разбъркайте. Добавете брашното, киселото мляко и зехтина и разбъркайте. Омесете сместа с ръце, в купата, а щом се оформи тесто, го извадете върху плота и го доомесете с натиск, но не прекалено дълго – целта не е тестото да стане еластично, а само гладко. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнената купа, поръсете със зехтин и покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса за 3 часа или докато удвои обема си.
- 2. Върху лист хартия за печене разтеглете тестото с ръце, оформяйки правоъгълник. С пръсти оформете плитки вдлъбнатини. Оставете тестото да втаса за още 45 минути.
- 3. Загрейте плоча за пица в загрята на 200 градуса фурна.
- 4. Отново оформете вдлъбнатини с пръсти в тестото. Поръсете със зехтин и балсамов оцет. Подредете разрязаните на половинки смокини върху тестото, поръсете ги с малко балсамов оцет, сол и черен пипер. Печете фокачата на 220 градуса 20-25 минути.
- 5. Поръсете топлата фокача с листенца риган или мащерка, люспи сирене Пекорино, малко балсамов оцет, сол и зехтин. Нарежете на тънки, дълги парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка
Рецепти Силвия Колока
Лигурийски хлебчета