Тестото за фокачата е с мая, затова трябва да предвидите около 2-3 часа допълнително време за втасването му. Фокачата със смокини се пече върху предварително загрята плоча във фурната и докато е още топла се поръсва със сирене Пекорино, пресни подправки и зехтин.

Продукти

  • 7 г суха мая
  • 250 мл хладка вода
  • 500 г безглутеново брашно
  • 80 мл зехтин екстра върджин
  • 125 г кисело мляко
  • 2 ч.л. сол
  • За гарниране:
  • 5 смокини
  • морска сол
  • зехтин екстра върджин
  • балсамов оцет
  • сирене Пекорино с черен пипер
  • прясна мащерка или риган

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете маята и залейте с водата. Разбъркайте. Добавете брашното, киселото мляко и зехтина и разбъркайте. Омесете сместа с ръце, в купата, а щом се оформи тесто, го извадете върху плота и го доомесете с натиск, но не прекалено дълго – целта не е тестото да стане еластично, а само гладко. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнената купа, поръсете със зехтин и покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса за 3 часа или докато удвои обема си.
  • 2. Върху лист хартия за печене разтеглете тестото с ръце, оформяйки правоъгълник. С пръсти оформете плитки вдлъбнатини. Оставете тестото да втаса за още 45 минути.
  • 3. Загрейте плоча за пица в загрята на 200 градуса фурна.
  • 4. Отново оформете вдлъбнатини с пръсти в тестото. Поръсете със зехтин и балсамов оцет. Подредете разрязаните на половинки смокини върху тестото, поръсете ги с малко балсамов оцет, сол и черен пипер. Печете фокачата на 220 градуса 20-25 минути.
  • 5. Поръсете топлата фокача с листенца риган или мащерка, люспи сирене Пекорино, малко балсамов оцет, сол и зехтин. Нарежете на тънки, дълги парчета.

Свързани рецепти

Виж всички