Безглутенова фокача с маслини
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за хляб фокача с маслини. Освен брашно в тестото се добавят и намачкани варени картофи. Фокачата се поднася напълнена с моцарела и прошуто.
Продукти
- 320 мл минерална вода
- 330 г безглутеново брашно
- 7 г суха мая
- 12 г сол
- 100 г сварени картофи
- 20 мл зехтин екстра върджин
- 200 г микс от семена
- 100 г маслини (различни цветове)
- 100 г тапенада от маслини
- 200 г майонеза
- 2 топки х 120 г биволска моцарела
- 50 г микс зелени салати
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в голяма купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте отново.
- 2. В правоъгълна тава сипете обилно количество зехтин и го разнесете равномерно. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, за да се разстеле по цялата повърхност на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в оформените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.
- 3. Поръсете фокачата обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.
- 4. В купичка смесете 1 част вода с 2 части зехтин. Разбъркайте добре и с помощта на четка намажете изпечената фокача.
- 5. Нарежете фокачата на правоъгълни парчета. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в чиния и намажете с тънък слой майонеза. Върху него разстелете слой тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб