Безглутенов тарт с манго

Безглутенов тарт с манго

Начин на приготвяне:

1. За основата сипете филираните бадеми и кокосовите стърготини в блендер или кухненски робот. Добавете щипка сол и смелете фино.
2. В тенджерка загрейте кокосовото олио и кленовия сироп. Добавете ги към фино смляната смес и разбъркайте отново, до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на плитка форма за тарт с подвижно дъно. Изсипете сместа за основата и я разпределете равномерно по дъното и стените, като много добре я притискате. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След това оставете блата да изстине добре.
4. За бисквитите "Сусамов корал" разтопете маслото. В купа смесете оризовото брашно, пудрата захар и сусама. Настържете фино кората на предварително добре измития и подсушен портокал. След това изтискайте сока му. Разбъркайте и добавете поизстиналото разтопено масло. Разбъркайте до хомогенност.
5. С помощта на лъжица сипвайте по малко от сместа в тава, постлана със силиконова подложка и разстелете в кръгче. Оставяйте достатъчно разстояние между бисквитите. Печете в предварително загрята фурна на 165 градуса 5 минути. Оставете да изстинат.
6. За пълнежа разбийте сметаната със захарта до плътност. Охладете добре. В сух тиган запечете кокосовите стърготини, до златисто. Настържете шоколада направо в купата със сметаната. Добавете и изстиналите запечени кокосови стърготини. Разбъркайте с помощта на шпатула.
7. Изсипете пълнежа върху основата и го разстелете равномерно. Обелете мангото и го нарежете на тънки резени. Подредете ги върху пълнежа под формата на ветрило, отвън навътре. Нарежете ядките шам-фъстък и ги поръсете върху тарта.
8. Начупете сусамовия корал и украсете тарта с парченцата. Накрая поръсете фино с пудра захар.

Продукти

За основата:

  • 100 г кокосови стърготини
  • 500 г филирани бадеми
  • щипка сол
  • 60 мл кокосово олио
  • 60 мл кленов сироп или меласа

За пълнежа:

  • 50 г кокосови стърготини
  • 400 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 30 г натурален шоколад (70% какао)

За сусамовия корал:

  • 50 г масло
  • 150 г пудра захар
  • 30 г оризово брашно
  • 100 мл портокалов сок
  • 1 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 80 г сусам

Допълнително:

  • 3 узрели манго
  • 1 с.л. безсолни ядки шамфъстък
  • 1 с.л. пудра захар

Свързани рецепти