Бешамел с патладжан
1. Изпечете патладжаните, като ги продупчите с нож на няколко места. Увийте изпечените патладжани в лист алуминиево фолио и ги оставете за няколко минути.
2. В купа налейте вода. Разрежете лимона на четвъртинки и ги изтискайте в купата. Пуснете и корите.
3. С мокри ръце обелете патладжаните. Отрежете дръжките им и ги пуснете в купата с вода, за да изстинат добре. След това ги извадете, като ги изтискате и ги намачкайте на пюре.
4. За соса разтопете маслото в тенджера. Добавете брашното и бъркайте енергично с помощта на телена бъркалка. Добавете студеното мляко малко по малко, като бъркате непрекъснато.
5. Щом сосът стане хомогенене и преди да се е сгъстил много, добавете намачканите патладжани. ПРодължете да бъркате енергично в продължение на 2-3 минути.
6. Добавете настърган на люспи кашкавал, овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте. След минута дръпнете соса от огъня.
7. Сервирайте соса с патладжани, поръсен с кубчета кашкавал и черен пипер, като гарнитура към тас кебап със сметана.

Продукти

  • 2 малки патладжана вода 1 лимонЗа сос бешамел:2 с.л. масло 3 с.л. брашно 3 ч.ч. прясно мляко 75 г кашкавал сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички