Белгийски гофрети

Белгийски гофрети

Начин на приготвяне:

1. Настържете кората на лимона и портокала. Разтопете маслото.
2. Разбийте сметаната със захарта и семената на ванилията. Добавете настърганата цитрусова кора, щипка сол, яйцата и жълтъците. Разбъркайте. Накрая добавете брашното и маслото.
3. Загрейте хубаво пресата за гофрети. Изливайте от сместа с черпака и печете гофретите по 4 минути.
4. В тенджерка сложете плодовете с половината захар и лимоновия сок да заврат. Добавете и черешите от компота. Варете до сгъстяване.
5. Разбийте сметаната с другата половина захар до твърдост. Разтопете шоколада на водна баня.
6. Сервирайте гофретите, гарнирани с плодов сос, бита сметана и течен шоколад. Украсете с листенца прясна мента.

Продукти

За гофретите:

  • 75 г масло
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 лимон
  • 1 портокал
  • 250 г заквасена сметана
  • 75 г захар
  • 1 щипка сол
  • 2 яйца
  • 3 жълтъка
  • 250 г брашно

За плодовия сос:

  • 200 г замразени горски плодове
  • 100 г захар
  • 0.5 лимон
  • 1 буркан компот от череши

За гарниране:

  • 200 мл течна сметана
  • 200 г натурален шоколад
  • 2 стръка прясна мента

Свързани рецепти