Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на парчета по 3 см и отстранете ципите. Поставете парчетата месо на дъното на голяма тенджера. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и дафиновия лист. Поръсете със сол и смлян кимион. Добавете 2 с.л. свинска мас и налейте вода до половината на месото. Добавете портокаловия сок и оставете сместа да заври на силен огън. След това намалете силата на огъня и оставете да къкри докато течността почти изври.

2. За салсата в блендер начупете сушени люти чушки (предварително запечени в сух тиган за 20 секунди), добавете целите предварително сварени във вода за 4-5 минути домати и обелената скилидка чесън. Овкусете със сол, черен пипер и олио. Пасирайте до гладкост. Добавете олио и отнов пасирайте. Пресипете в купичка.

3. Щом месото може да се къса на парчета, прехвърлете го в тиган заедно със сока. Намачкайте месото с помощта на лъжица, добавете 2 с.л. свинска мас и го запържете до златисто.

4. За бързата туршия сложете тънко нарязаното зеле в купа и залейте със сок от лайм и оцет. Добавете вода, сол и захар. Разбъркайте много добре. Добавете нарязаните листа кориандър и разбъркайте отново. Оставете туршията да престои 30 минути.

5. За салатата в купа сложете листата бейби спанак и цветовете тиквичка. Поръсете тиквените семки. В купичка пригответе дресинг от ябълков оцет, зехтин, сол и черен пипер. Залейте салатата и разбъркайте добре.

6. Сервирайте бавно задушеното свинско месо (карнитас) с гарнитури от бърза туршия, салата, доматена салса и топли тортили.

Продукти

  • 1 кг свинска плешка без кост
  • 1 глава бял лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 мексикански дафинов лист
  • 1 портокал, сок
  • 2 ч.л. сол
  • вода
  • 4 с.л. свинска мас
  • 600 г царевични тортили

 

За салсата:

  • 1 с.л. олио
  • 6-10 сушени люти чушки Де арбол
  • 1 скилидка чесън
  • 2 домата
  • 1/2 ч.л. сол

 

Бърза зелева туршия:

  • 2 ч.ч. нарязано зеле
  • 3 лайма, сок
  • 100 мл бял винен оцет
  • 100 мл вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. нарязани листа кориандър

 

За салатата:

  • 12 цвята от тиквички
  • 100 г бейби спанак
  • 3 с.л. печени белени тиквени семки
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • фина морска сол
  • едро счукани зърна черен пипер

Свързани рецепти