Бавно задушен бейби октопод
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
Основата на тази яхния е от зеленчуци и подправки. Нарязаният на парчета октопод се задушава бавно в доматения сос. Поднесете с препечен хляб или топла багета.
Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 голям морков
- 2 стъбла селъри
- 1 малка глава фенел
- 1 ч.л. семена кориандър
- 1 дафинов лист
- 2 стръка пресен риган
- 1.2 кг бейби октопод (почистен и нарязан)
- 400 г нарязани домати от консерва
- 2 ½ ч.ч. червено вино
- ½ ч.л. сушена мента
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. червен винен оцет
- 1 ч.ч. маслини каламата (без костилки)
- За сервиране:
- магданоз
- хляб
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте зехтина в голяма тенджера с двойно дъно и запържете нарязаната на ситно глава лук и настъргания морков. Добавете щипка сол и гответе 10 минути. След това добавете нарязаните на малки кубчета глава фенел (отделете зелените стръкове) и селъри. Добавете и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете предварително запечените в сух тиган и счукани едро в хаванче семена кориандър, дафиновия лист, листата пресен риган и сушената мента. Разбъркайте и гответе още 8-10 минути.
- 2. Добавете нарязания октопод и разбъркайте в продължение на 2-3 минути, докато промени цвета си. Сипете виното и оставете да заври. Щом след 2-3 минути се изпари алкохолът, добавете нарязаните домати. Добавете захар, оцет и още сол. Разбъркайте добре и захлупете. Гответе на слаб огън 1 час – 1 час и 15 минути, докато октоподът омекне.
- 3. Добавете маслините, разбъркайте и гответе още 10 минути.
- 4. Сервирайте задушения октопод върху препечени филийки хляб или багета. Поръсете със ситно нарязан магданоз и стръковете копър от главата фенел.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол