Основата на тази яхния е от зеленчуци и подправки. Нарязаният на парчета октопод се задушава бавно в доматения сос. Поднесете с препечен хляб или топла багета.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 голям морков
  • 2 стъбла селъри
  • 1 малка глава фенел
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 1 дафинов лист
  • 2 стръка пресен риган
  • 1.2 кг бейби октопод (почистен и нарязан)
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 2 ½ ч.ч. червено вино
  • ½ ч.л. сушена мента
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 1 ч.ч. маслини каламата (без костилки)
  • За сервиране:
  • магданоз
  • хляб

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте зехтина в голяма тенджера с двойно дъно и запържете нарязаната на ситно глава лук и настъргания морков. Добавете щипка сол и гответе 10 минути. След това добавете нарязаните на малки кубчета глава фенел (отделете зелените стръкове) и селъри. Добавете и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете предварително запечените в сух тиган и счукани едро в хаванче семена кориандър, дафиновия лист, листата пресен риган и сушената мента. Разбъркайте и гответе още 8-10 минути.
  • 2. Добавете нарязания октопод и разбъркайте в продължение на 2-3 минути, докато промени цвета си. Сипете виното и оставете да заври. Щом след 2-3 минути се изпари алкохолът, добавете нарязаните домати. Добавете захар, оцет и още сол. Разбъркайте добре и захлупете. Гответе на слаб огън 1 час – 1 час и 15 минути, докато октоподът омекне.
  • 3. Добавете маслините, разбъркайте и гответе още 10 минути.
  • 4. Сервирайте задушения октопод върху препечени филийки хляб или багета. Поръсете със ситно нарязан магданоз и стръковете копър от главата фенел.

Свързани рецепти

Виж всички