Начин на приготвяне:

1. Поръсете агнешката плешка от двете страни със сол, едросмлян черен пипер и кимион.
2. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган с огнеупорни дръжка и капак. Поставете месото в него и го запечатайте до златисто, от двете страни. Извадете месото в чиния.
3. В същия тиган запържете за кратко нарязаната на четвъртини голяма глава лук, небелените скилидки чесън. Добавете анасона, канелата, карадамона, сушената кора от нар и обелената кора от портокала. Разбъркайте.
4. Върнете месото в тигана, върху зеленчуците. Полейте със сока от портокала, меласата от нар и вода, до средата на месото. Захлупете съда и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 4 часа. На всеки половин час обливайте месото със соса. Месото е готово, когато се отделя от кокала.

Продукти

  • агнешка плешка с кост
  • 2 ч.л. сол
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. едросмлян черен пипер
  • зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • 1 звездичка анасон
  • 1 пръчка канела
  • 3 шушулки кардамон
  • щипка едър лют червен пирер
  • 1 нар
  • сушена кора
  • 0.5 ч.ч. меласа от нар
  • вода
  • 1 портокал

Свързани рецепти