1. Разфасовайте патицата и отделете в една тавичка шийката, крилцата, бутчетата и тялото на патицата. В друга тавичка отделете костите и излишната мазнина. Поръсете щедро със сол бутчетата, крилцата и шийката и ги поставете в съд с капак за 1 нощ в хладилник. В друг съд поставете осоленото тяло на патицата и поставете и него в хладилника за 1 нощ.

Рецептата изисква ползването на скара на въглища, затова я разпалете предварително. Предварително може да сварите бульона и да разтопите патешката мазнина, а а преди ползване само да я затоплите.

2. Поставете костите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това ги поставете в голяма тенджера и ги залейте с 3 литра студена вода. Щом водата заври, в продължение на 5-10 минути обирайте пяната по повърхността. След това добавет нарязаните стръкове селъри и праз, както и скилидките чесън. Намалете огъня и оставете бульона да къкри в продължение на 3 часа. За рецептата ще ви бъдат необходими 2 литра бульон. Прецедете бульона и остранете костите и зеленчуците. Поставете бульона в хладилник за 1 нощ.

3. Разтопете патешката мазнина на слаб огън.  Поставете бутчетата, крилцата и шийката в дълбока тава и ги залейте с мазнината. Покрийте с лист хартия за печене. Поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса за 2 часа. След това извадете бутчетата, крилцата и шийката от мазнината, като я запазите и ги оставете да изстинат. Отделете месото на шийката и крилцата, като го накъсате на малки парченца. Бутчетата запечете до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.

4. Сложете орехите в тавичка и ги поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Докато са още топли, ги смелете в блендер или кухненски робот, до получаването на паста.

5. За соса сипете 1/4 ч.ч. патешка мазнина в дълбок тиган и в нея запържете на умерен огън нарязания на тънки полумесеци лук и скилидките чесън, нарязани на филийки. Щом лукът и чесънът омекнат напълно и се карамелизират, добавете подправките - шафран, черен пипер, канела и куркума. Разбъркайте. Добавете доматеното пюре и пастата от чушки и ги запържете за 1 минута. Добавете 2 литра патешки бульон и разбъркайте. Добавете смлените орехи и разбъркайте отново. Гответе соса докато се сгъсти. След това добавете меда и меласата от нар. Опитайте на вкус и овкусете, ако е необходимо. Накрая добавете отделеното месо от шийката и крилцата. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

6. Извадете тялото на патицата от хладилника 30 минути преди готвене. Поръсете обилно със сол и я втрияте в месото. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Оставете месото да почине 5 минути. След това поставете тялото върху скарата, печете 5 минути и обърнете. Печете още 5-10 минути. Оставете месото да почине 10 минути. Направете разрез по средата на гърдите и отделете месото. Парчетата месо запечете на скарата за няколко минути, поставени с кожата надолу.

7. Сипете ореховия сос в голяма чиния за сервиране. Поръсете с начупени орехови ядки и зърна нар. В соса поставете целите бутчета и нарязаните на парчета патешки гърди. Поръсете с нарязани листа кориандър.

Продукти

  • 1 цяла патица
  • морска сол
  • 1 кг патешки кости
  • 3 стръка праз
  • 4 стръка селъри
  • 1 глава чесън
  • 1 кг патешка мазнина
  • За соса:
  • 300 г орехи
  • 3 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 2 с.л. паста от чушки
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. шафран
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 50 г мед
  • 100 мл меласа от нар
  • Допълнително:
  • шепа орехи
  • 1 нар
  • 1 връзка кориандър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички