Бавно печена карамелизирана шунка

Бавно печена карамелизирана шунка

Начин на приготвяне:

1. Навийте свинския бут на руло /с кожа и тлъстина/ и го завържете с готварски конец на няколко места, по цялата му дължина.
2. Поставете навитото по средата на голям лист алуминиево фолио. Изсипете меласата върху него и я намажете по цялата повърхност. Увийте месото във фолиото, като пакет, но оставяйки достатъчно свободно пространство, за да минава парата. Увийте във втори лист фолио, по същия начин. Поставете месото в тавичка с решетка. С третия лист фолио увийте цялата тавичка /без долната част/, оформяйки нещо като палатка, за да минава парата под фолиото. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса 30 минути. След това намалете на 100 градуса и печете 12-24 часа. /Може да печете на 180 градуса 4-5 часа/.
3. Извадете месото от фурната и го разопаковайте. Поставете го върху дъска. Запазете сока от месото в купичка. Срежете конците и разрежете кожата. Отстранете кожата заедно с подкожната мазнина. Направете диагонални разрези в месото, в двете посоки, през 0.5 см. Набодете гвоздейчетата карамфил в отворите.
4. За глазурата смесете в купичка захарта, меласата и горчицата. Разбъркайте добре. Изсипете върху месото и я разпределете по цялата повърхност. Поставете шунката в тавичка и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
5. Оставете шунката да изстине 20-30 минути. Нарежете я на тънки филийки. При сервиране може да полеете със сока от месото.

Продукти

  • 3.5 кг свински бут без кост
  • 150 г меласа

За глазурата:

  • 1 с.л. гвоздейчета карамфил
  • 4 с.л. меласа
  • 4 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. дижонска горчица

Свързани рецепти