Бат

Бат

Начин на приготвяне:

1. Накиснете лозовите листа в купа с топла вода и щипка сол. Подредете листата върху решетката от фурната, като ги изцедите от водата. Изсушете ги в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато се втвърдят леко.
2. Измийте лещата под течаща вода и я сложете в тенджера. Залейте я с гореща вода, колкото да я покрие и я сварете до омекване. Щом лещата е готова, добавете булгура, разбъркайте и дръпнете тенджерата от котлона.
3. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Разрежете доматите на четвъртинки, отстранете меката им част със семките и ги нарежете на ситно. Чушките нарежете на тънки кръгчета. Смелете орехите фино.
4. Разстелете сместа от леща и булгур в тавичка. Добавете доматеното пюре и червения пипер. Овкусете със сол и разбъркайте добре, като едновременно с това натискате лещата и булгура, за да се смачкат.
5. Отделете листата на пресните подправки и ги нарежете на ситно. Добавете ги към сместа заедно с нарязаните лук, чушки и домати. Разбъркайте добре. Добавете орехите и разбъркайте. Полейте със зехтин.
6. Сервирайте салатата между два листа изсушени лозови листа. Гарнирайте с цели стръкове пресни подправки – магданоз, копър, босилек и резен лимон.

Продукти

  • 8 лозови листа
  • 1 ч.ч. зелена леща
  • гореща вода
  • 1 ч.ч. орехи
  • 2 глави лук
  • 2 домата
  • 3 люти чушки сиврия
  • 0.5 ч.ч. булгур
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 щипки едър червен пипер
  • 3 щипки сол
  • 1 връзка копър
  • 1 шепа листа магданоз
  • 1 шепа листа босилек
  • 1 връзка мента
  • зехтин
  • 1 лимон

Свързани рецепти