Бат
Рецепта от: Максут Ашкар
1. Накиснете лозовите листа в купа с топла вода и щипка сол. Подредете листата върху решетката от фурната, като ги изцедите от водата. Изсушете ги в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато се втвърдят леко.
2. Измийте лещата под течаща вода и я сложете в тенджера. Залейте я с гореща вода, колкото да я покрие и я сварете до омекване. Щом лещата е готова, добавете булгура, разбъркайте и дръпнете тенджерата от котлона.
3. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Разрежете доматите на четвъртинки, отстранете меката им част със семките и ги нарежете на ситно. Чушките нарежете на тънки кръгчета. Смелете орехите фино.
4. Разстелете сместа от леща и булгур в тавичка. Добавете доматеното пюре и червения пипер. Овкусете със сол и разбъркайте добре, като едновременно с това натискате лещата и булгура, за да се смачкат.
5. Отделете листата на пресните подправки и ги нарежете на ситно. Добавете ги към сместа заедно с нарязаните лук, чушки и домати. Разбъркайте добре. Добавете орехите и разбъркайте. Полейте със зехтин.
6. Сервирайте салатата между два листа изсушени лозови листа. Гарнирайте с цели стръкове пресни подправки – магданоз, копър, босилек и резен лимон.
2. Измийте лещата под течаща вода и я сложете в тенджера. Залейте я с гореща вода, колкото да я покрие и я сварете до омекване. Щом лещата е готова, добавете булгура, разбъркайте и дръпнете тенджерата от котлона.
3. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Разрежете доматите на четвъртинки, отстранете меката им част със семките и ги нарежете на ситно. Чушките нарежете на тънки кръгчета. Смелете орехите фино.
4. Разстелете сместа от леща и булгур в тавичка. Добавете доматеното пюре и червения пипер. Овкусете със сол и разбъркайте добре, като едновременно с това натискате лещата и булгура, за да се смачкат.
5. Отделете листата на пресните подправки и ги нарежете на ситно. Добавете ги към сместа заедно с нарязаните лук, чушки и домати. Разбъркайте добре. Добавете орехите и разбъркайте. Полейте със зехтин.
6. Сервирайте салатата между два листа изсушени лозови листа. Гарнирайте с цели стръкове пресни подправки – магданоз, копър, босилек и резен лимон.
Продукти
- 8 лозови листа 1 ч.ч. зелена леща гореща вода 1 ч.ч. орехи 2 глави лук 2 домата 3 люти чушки сиврия 0.5 ч.ч. булгур 2 с.л. доматено пюре 2 щипки едър червен пипер 3 щипки сол 1 връзка копър 1 шепа листа магданоз 1 шепа листа босилек 1 връзка мента зехтин 1 лимон
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Булгур със зеленчуци и сирене халуми
Рецепти Стоян и Лора
Салата с пържени чушки, домати и нахут
Рецепти Стоян и Лора
Салата "Дъга"
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Салата "Морски шах"
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Пикантна доматена салата
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Салата от краставици
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Свежа зелена салата
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Салата "Сельодка под шубой"