Начин на приготвяне:

1. Сварете пилето заедно с нарязания на едро лук, подправките и лимона за около 45 минути. След това прецедете бульона и обезкостете пилето.
2. Сложете бадемите в тиган да се запекат и добавете захарта да се карамелизират, като непрекъснато ги разтръсквате. Щом започнат да лепнат ги дръпнете от котлона. Оставете ги да изстинат и след това ги нарежете.
3. Нарежете на ситно моркова и тиквичката. Задушете първо моркова, като добавите малко бульон. След това добавете и тиквичката.
4. В купа смесете накъсаното пилешко месо, задушените зеленчуци и нарязаните бадеми. Добавете и нарязаната на ситно връзка кориандър заедно със стъблата.
5. Намажете тава с мазнина, постелете с 2-3 кори, като оставите краищата им извън тавата. Намажете корите с мазнина. Изсипете цялата плънка, покрийте с 2 кори и ги намажете с мазнина. Захлупете краищата, намажете с мазнина, а отгоре с яйце. Изпечете бастията за 20 минути на 170 градуса.
6. Поръсете бастията с пудра захар и канела.

Продукти

  • 1 глава лук
  • 1 пиле
  • 1 щипка шафран
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 2 ч.л. канела
  • 0.5 лимон
  • сол и черен пипер
  • 3 литра вода
  • 30 г захар
  • 10 кори за баница

За плънката:

  • 1 връзка кориандър или магданоз
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 150 г бадеми

За поръсване:

  • 25 г пудра захар
  • 1 ч.л. канела

Свързани рецепти