Бастия
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Сложете пилето в тенджера. добавете нарязания на кубчета лук, джинджифила, шафрана и канелата. Добавете кръгчета лимон и посолете. Покрийте пилето с вода и го оставете да къкри, след като заври, в продължение на 45 минути. Извадете пилето да изстине, а бульона прецедете.
2. Запечете бадемите в тиган до златисто и добавете захарта към тях докато се карамелизира. След като поизстинат карамелизираните бадеми ги нарежете на ситно.
3. Нарежете моркова на дребни кубчета и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете 1 черпак от пилушкия бульон и оставете той да се редуцира за около 5 минути.
4. Нарежете на ситно кориандъра. накъсайте на ситно пилешкото месо и го смесете с нарязания кориандър, сол и черен пипер. Добавете и малко от бульона и разбъркайте.
5. Постелете 2-3 точени кори една върху друга върху голяма чиния. Намажете корите със зехтин. Разпределете задушените моркови, върху тях наредете втори пласт от пилешкото месо. Третият пласт е от карамелизираните бадеми. Загънете корите постепенно, като въртите чинията в една посока. Намажете кората отгоре с разбито яйце, а краищата със зехтин. Прехвърлете бастията в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бастията в предварително загрута фурна на 180 градуса 30 минути.
6. Поръсете топлата бастия с пудра захар. След това подредете по диагонал 3 изрязани от хартия правоъгълни ленти и поръсете с канела.
2. Запечете бадемите в тиган до златисто и добавете захарта към тях докато се карамелизира. След като поизстинат карамелизираните бадеми ги нарежете на ситно.
3. Нарежете моркова на дребни кубчета и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете 1 черпак от пилушкия бульон и оставете той да се редуцира за около 5 минути.
4. Нарежете на ситно кориандъра. накъсайте на ситно пилешкото месо и го смесете с нарязания кориандър, сол и черен пипер. Добавете и малко от бульона и разбъркайте.
5. Постелете 2-3 точени кори една върху друга върху голяма чиния. Намажете корите със зехтин. Разпределете задушените моркови, върху тях наредете втори пласт от пилешкото месо. Третият пласт е от карамелизираните бадеми. Загънете корите постепенно, като въртите чинията в една посока. Намажете кората отгоре с разбито яйце, а краищата със зехтин. Прехвърлете бастията в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бастията в предварително загрута фурна на 180 градуса 30 минути.
6. Поръсете топлата бастия с пудра захар. След това подредете по диагонал 3 изрязани от хартия правоъгълни ленти и поръсете с канела.
Продукти
- 1 пиле 1 глава лук 1 щипка шафран 1 ч.л. смлян джинджифил 2 ч.л. канела 0.5 лимон сол и черен пипер 1 връзка кориандър или магданоз зехтин 150 г бадеми 30 г захар 3 листа кори за баница 1 яйце 25 г пудра захар 1 с.л. канела за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Лесно фондю със сирене
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Тиквички в кимионов сос