1. В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека. 


2. Едно по едно добавете яйцата, които трябва да са със стайна температура. Разбивайте, докато всяко добре се поеме от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.

3. Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце. 

4. За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Тъй като сместа е вряла и може да изскочат пръски от тенджерата, покрийте частично съда с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути. 

5. Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой от тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа. 

6. Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.

*Печете във фурна без вентилатор. Времето много зависи от самата фурна.

Продукти

  • За тестото:
  • 250 г меко масло
  • 160 г кафява захар
  • 4 г едра сол
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 125 г бадемово брашно
  • 150 г яйца
  • 280 г брашно
  • 4 г бакпулвер
  • За маковата плънка:
  • 300 г смлени макови семена
  • 100 г захар
  • 600 г прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички