Баски сладкиш с мак
Рецепта от: Нина Бабич
1. В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека.
2. Едно по едно добавете яйцата, които трябва да са със стайна температура. Разбивайте, докато всяко добре се поеме от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.
3. Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце.
4. За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Тъй като сместа е вряла и може да изскочат пръски от тенджерата, покрийте частично съда с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути.
5. Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой от тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа.
6. Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.
*Печете във фурна без вентилатор. Времето много зависи от самата фурна.
Продукти
- За тестото:
- 250 г меко масло
- 160 г кафява захар
- 4 г едра сол
- 1 с.л. ванилов екстракт
- 125 г бадемово брашно
- 150 г яйца
- 280 г брашно
- 4 г бакпулвер
- За маковата плънка:
- 300 г смлени макови семена
- 100 г захар
- 600 г прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене