Баски ябълков тарт
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Замесете гладко тесто, като направите кладенче в брашното и поставите останалите продукти в него. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тънко тестото, като поръсвате плота с брашно. Прехвърлете тестото в къдрава форма за тарт, напаснете го по нея и изрежете излишното.
3. За франджипана смелете белени бадеми със захар. След това в движение добавете яйцата едно по едно. Накрая добавете маслото и смелете отново.
4. Изсипете франджипана върху тестената основа и печете до златисто кафяво, около 40 минути, на 170 градуса.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Сложете ги в купа и ги мариновайте с шафран и сайдер. В тиган разтопете маслото и захарта и добавете ябълките. Разбъркайте за няколко минути, пресипете ги в купа и добавете кайсиевия конфитюр за блясък. Разбъркайте и оставете ябълките да изстинат.
6. Направете сладкарски крем, като затоплите млякото с ванилията и към него добавите кашичка от яйчен крем /или 2 жълтъка/ с малко студено мляко /и 1с.л. брашно, ако ползвате пресни жълътци/. бъркайте 2-3 минути докато кремът се сгъсти. След това го смесете с бита сметана със захар и го прехвърлете в пош.
7. За мини чуросите загрейте в тиган маслото заедно с млякото, солта и водата. Щом сместа заври добавете брашното и бъркайте в подължение на 5 минути. Оставете тестото леко да изстине и добавете яйцата едно по едно, като бъркате с шпатула до поемането на всяко. Щом тестото стане гладко, прехвърлете го в пош. загрейте над 2 пръста олио в съд до 180 градуса. Шприцовайте по малко от сместа и изпържете чуросите.
8. Разтопете шоколада на водна баня и го поставете в книжна или найлонова торбичка.
9. Върху изстиналата основа от блат и франджипан шприцовайте със спираловидни движения крема. Отгоре наредете изстиналите парченца ябълка. Забучете малките чурос в крема и поръсете с тънка струйка шоколад.
2. Разточете тънко тестото, като поръсвате плота с брашно. Прехвърлете тестото в къдрава форма за тарт, напаснете го по нея и изрежете излишното.
3. За франджипана смелете белени бадеми със захар. След това в движение добавете яйцата едно по едно. Накрая добавете маслото и смелете отново.
4. Изсипете франджипана върху тестената основа и печете до златисто кафяво, около 40 минути, на 170 градуса.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Сложете ги в купа и ги мариновайте с шафран и сайдер. В тиган разтопете маслото и захарта и добавете ябълките. Разбъркайте за няколко минути, пресипете ги в купа и добавете кайсиевия конфитюр за блясък. Разбъркайте и оставете ябълките да изстинат.
6. Направете сладкарски крем, като затоплите млякото с ванилията и към него добавите кашичка от яйчен крем /или 2 жълтъка/ с малко студено мляко /и 1с.л. брашно, ако ползвате пресни жълътци/. бъркайте 2-3 минути докато кремът се сгъсти. След това го смесете с бита сметана със захар и го прехвърлете в пош.
7. За мини чуросите загрейте в тиган маслото заедно с млякото, солта и водата. Щом сместа заври добавете брашното и бъркайте в подължение на 5 минути. Оставете тестото леко да изстине и добавете яйцата едно по едно, като бъркате с шпатула до поемането на всяко. Щом тестото стане гладко, прехвърлете го в пош. загрейте над 2 пръста олио в съд до 180 градуса. Шприцовайте по малко от сместа и изпържете чуросите.
8. Разтопете шоколада на водна баня и го поставете в книжна или найлонова торбичка.
9. Върху изстиналата основа от блат и франджипан шприцовайте със спираловидни движения крема. Отгоре наредете изстиналите парченца ябълка. Забучете малките чурос в крема и поръсете с тънка струйка шоколад.
Продукти
- За масленото тесто:200 г брашно 100 г захар 300 г масло 1 яйцеЗа франджипана:100 г масло 200 г захар 250 г белени бадеми 3 яйцаЗа крема:1 шушулка ванилия 35 г яйчен крем на прах 400 мл прясно мляко 250 мл течна сметана 75 г захарЗа ябълките:2 ябълки 1 щипка шафран 100 мл сайдер 25 г масло 50 г захар 1 с.л. кайсиев конфитюрЗа чурос:100 г масло 100 мл вода 100 мл прясно мляко 100 г брашно 1 щипка сол 4 яйца 1 ч.л. канела 1 с.л. захар100 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк