Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Баски ябълков тарт

категория 0/5
1. Замесете гладко тесто, като направите кладенче в брашното и поставите останалите продукти в него. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тънко тестото, като поръсвате плота с брашно. Прехвърлете тестото в къдрава форма за тарт, напаснете го по нея и изрежете излишното.
3. За франджипана смелете белени бадеми със захар. След това в движение добавете яйцата едно по едно. Накрая добавете маслото и смелете отново.
4. Изсипете франджипана върху тестената основа и печете до златисто кафяво, около 40 минути, на 170 градуса.
5. Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Сложете ги в купа и ги мариновайте с шафран и сайдер. В тиган разтопете маслото и захарта и добавете ябълките. Разбъркайте за няколко минути, пресипете ги в купа и добавете кайсиевия конфитюр за блясък. Разбъркайте и оставете ябълките да изстинат.
6. Направете сладкарски крем, като затоплите млякото с ванилията и към него добавите кашичка от яйчен крем /или 2 жълтъка/ с малко студено мляко /и 1с.л. брашно, ако ползвате пресни жълътци/. бъркайте 2-3 минути докато кремът се сгъсти. След това го смесете с бита сметана със захар и го прехвърлете в пош.
7. За мини чуросите загрейте в тиган маслото заедно с млякото, солта и водата. Щом сместа заври добавете брашното и бъркайте в подължение на 5 минути. Оставете тестото леко да изстине и добавете яйцата едно по едно, като бъркате с шпатула до поемането на всяко. Щом тестото стане гладко, прехвърлете го в пош. загрейте над 2 пръста олио в съд до 180 градуса. Шприцовайте по малко от сместа и изпържете чуросите.
8. Разтопете шоколада на водна баня и го поставете в книжна или найлонова торбичка.
9. Върху изстиналата основа от блат и франджипан шприцовайте със спираловидни движения крема. Отгоре наредете изстиналите парченца ябълка. Забучете малките чурос в крема и поръсете с тънка струйка шоколад.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен