Баски чийзкейкчета с портокалов компот
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Тези малки чийзкейкчета в испански стил с копринено гладка текстура и леко карамелизирани отгоре са изключително вкусни. Не се изкушавайте да смесите всички продукти наведнъж и разбивайте съставките на ниска скорост, за да не влезе прекалено много въздух в сместа.
Продукти
- 325 г крем сирене
- 125 г заквасена сметана
- щипка сол
- 150 г захар
- 3 яйца
- 100 мл кондензирано мляко
- 2 ч.л. царевично нишесте
- 1 портокал, настъргана кора
- За компота:
- 2-3 червени портокала
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. мед
- Коантро или друг ликьор
- ½ пръчка канела
- 1-2 гвоздейчета карамфил
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. В купа разбийте крем сиренето с помощта на миксер, докато стане гладко. Добавете сметаната и разбийте до хомогенност, не дълго. Добавете сол и захар и разбийте докато тя се разтвори. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко. Добавете кондензираното мляко, пресятото нишесте и фино настърганата портокалова кора. Разбъркайте с шпатула и пресипете сместа в кана.
- 2. Постелете всяко гнездо на формата за мъфини с 2-3 правоъгълни парчета хартия за печене, като ги поставяте под различен ъгъл, за да се образува нещо като кошничка. Разпределете сместа в кошничките. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) 15 минути. След това отворете вратата на фурната и оставете чийзкейкчетата така още 15 минути. Извадете ги и ги оставете да изстинат напълно на стайна температура.
- 3. Обелете портокалите като изрязвате кората им заедно с бялата част с помощта на остър нож. След това отделете всяко парче портокал, като го освободите от ципите. Запазете две парчета кора (без бялата част) и събирайте сока, който се отделя.
- 4. Сипете портокаловия сок и 120 мл вода в тенджерка заедно със захарта, меда и солта. Разбъркайте докато захарта се разтопи и сместа заври. Добавете канелата, карамфила, портокаловата кора и ликьора. Варете на слаб огън 10-12 минути, докато сиропът се сгъсти.
- 5. Добавете резените портокал и изключете котлона. Дръпнете съда от котлона и оставете да изстине.
- 6. Извадете чийзкейкчетата от кошничките от хартия. Сервирайте ги с портокалов компот. Поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки с домашен течен шоколад