Басбуса /реване/

Басбуса /реване/

Начин на приготвяне:

1. В тенджерка сложете захарта, водата, подправките, лимоновия сок и половината изтискан лимон и оставете сиропа да заври.
2. Залейте с горещия сироп сушените плодове и оставете да се накиснат докато набъбнат.
3. За блата смесете всички продукти /маслото трябва да е със стайна температура/ докато тестото стане гладко.
4. Постелете кръгла форма с хартия за печене и я намажете с масло. Изсипете сместа за блата и я загладете отгоре с помощта на прозрачно фолио или шпатула. Изпечете блата за 45 минути на 200 градуса.
5. В тиган с малко мазнина запечете бадемите.
6. След като изстине реването започнете да го напоявате с лъжица по лъжица от сиропа. Оставете реването да попие сиропа 6 часа.
7. Украсете реването със сушените плодове, бадемите и парченца пресни плодове.

Продукти

За захарния сироп:

  • 300 г захар
  • 500 мл вода
  • 2 гвоздейчета карамфил
  • 2 бр. звездовиден анасон
  • 2 пръчки канела
  • 3 с.л. лимонов сок

  • 100 г сушени кайсии
  • 100 г сушени смокини
  • 100 г сушени сливи без костилка

За блата:

  • 400 г грис
  • 200 г захар
  • 200 г масло
  • 200 г кисело мляко
  • 1 шушулка ванилия

За украса:

  • 100 г белени бадеми
  • пудра захар
  • 1 киви
  • 1 манго
  • 1 смокиня

Свързани рецепти