Бързо печено пиле
 
Това е рецепта за цяло печено пиле, овкусено с пикантна паста хариса. Пилето се пече в дълбока тава с червен лук и различни цветове чушки.

Продукти

  • 1 цяло свободно отглеждано пиле
  • 2 глави червен лук
  • 4 ч.л. хариса
  • 4 бр. чушки (жълта, червена, оранжева и зелена)
  • 1 шепа листа прясна мента
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • червен винен оцет

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете разрез по гръбнака на пилето и го разтворете като книга.
  • 2. В дълбока тава сипете пастата хариса. Поръсете обилно със зехтин и винен оцет. 
  • 3. Почистете чушките от дръжките и семките и ги накъсайте на едро направо в тавата. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Отделете слоевете иги разпръснете в тавата. Разбъркайте всичко много добре с ръце.
  • 4. Втрийте остатъка от хариса по ръцете ви в пилето и го поставете върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути.
  • 5. Отделете по-малките листенца мента, а останалите сложете в купичка и поръсете със зехтин и оцет и разбъркайте. 
  • 6. Извадете печеното пиле върху дървена дъска или голямо плато и го нарежете на парчета. Добавете овкусените листа мента при зеленчуците и разбъркайте. Пресипете зеленчуците при пилето и поръсете с листенца мента.
  • За повече информация посетете www.jamieoliver.com

Свързани рецепти

Виж всички