Тази мусака се приготвя в индивидуални керамични съдове. Запържената и овкусена каайма се разстила между два слоя картофено пюре. Най-отгоре се добавя заливка от яйца и кисело мляко и се поръсва с кашкавал.

Продукти

  • За картофеното пюре:
  • 800 г обелени картофи
  • около 300 мл прясно мляко
  • 60 г краве масло
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус
  • За соса с кайма:
  • 500 г кайма смес
  • 2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 пръчка канела
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • За заливката:
  • 400 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 2–3 с.л. брашно
  • сол на вкус
  • За поръсване:
  • 80 г кашкавал

Начин на приготвяне:

  • 1. Запържете каймата в загретия зехтин, като бъркате непрекъснато, щом се образуват златисти трохи, добавете наситнените лук и чесън. Оставете ги да се запържат леко и налейте доматите.
  • 2. Добавете канелата, чубрицата, пушения пипер и кимиона. Овкусете със сол и черен пипер и гответе под капак още 10–15 минути. Ако има нужда, по време на готвенето налейте чаша гореща вода.
  • 3. Сварете картофите в подсолена вода. Отцедете ги и още топли ги намачкайте така, че да останат и по-едри бучици. Добавете маслото, разбъркайте и сложете прясното мляко, сол и индийско орехче.
  • 4. За заливката разбийте киселото мляко с яйцата, брашното и малко сол.
  • 5. Разпределете половината от картофеното пюре в индивидуални съдове за печене. Отстранете канелата от соса с кайма и го разпределете върху пюрето. Покрийте с останалото картофено пюре и завършете със заливката. Накрая поръсете с настърган кашкавал.
  • 6. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 20–25 минути.
  • Съвет:
  • Сервирайте с таратор или сос на млечна основа.

Свързани рецепти

Виж всички