Барбун с попара от миди и барбун

Барбун с попара от миди и барбун

Начин на приготвяне:

1. Нарежете 2 скилидки чесън на ситно и ½ глава лук на едро. Нарежете на тънко селърито и парче люта чушка. Сипете 3-4 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука, чесъна, селърито /може да използвате 100 г глава целина/ и чушката. Добавете листенцата мащерка и щипка нарязан кориандър.
2. Почистете барбуна, като слагате вътрешностите му и главите му в тенджерата. Добавете 1-1.5 литър вода, 1 ч.ч. бяло вино и шепа миди и оставете бульона да ври около 10 минути.
3. Филетирайте барбуна много внимателно, тъй като месото му е много крехко. Правете разрези от главата към опашката, по гръбначната кост, а от другата страна на рибата, от опашката нагоре. Получените филенца разрежете на две парчета всяко. Гръбначните кости добавете в бульона.
4. Изрежете кората на на хляба – отстрани и от дъното. Меката част на хляба нарежете на кубчета и го сложете в купа. Залейте го с малко от врелия бульон, като го прецедите. Оставете хляба да поеме течността.
5. Нарежете на ситно 5 скилидки чесън и ½ глава лук. Останалата люта чушка нарежете на кръгчета. В тенджера сипете около 100 мл зехтин и запържете лука, чесъна и лютата чушка. Запържете ги за няколко минути и добавете нарязания хляб. Залейте с горещ прецеден бульон и намачкайте хубаво с вилица. Добавете 3-4 стръка нарязан кориандър и листенцата мента. Разбъркайте.
6. Овкусете парчетата барбун със сол и черен пипер. Сипете в дълбок тиган 2 с.л. зехтин и изпържете филетата, като ги поставяте с кожата надолу. Пържете 4-5 минути, а от другата страна – 30 секунди.
7. Сервирайте попарата в празни и измити консервени кутии от риба. Върху попарата поставете по 2 парченца барбун.

Продукти

  • 6 барбуна
  • 1 шепа миди с черупки
  • 1 бял селски хляб
  • 7 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 0.5 люта чушка
  • 2 стъбла селъри
  • 3 стръка мащерка
  • 3 стръка мента
  • 0.25 връзка кориандър
  • 1 ч.ч. бяло сухо вино
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти