Бананов сплит
1. Поставете бананите със среден размер в хладилник за 20 минути. 
2. Начупете белия шоколад в пластмасова купа или използвайте шоколадов чипс и я поставете в микровълнова фурна. Разбърквайте шоколада през 30 секунди, докато половината от него е разтопен, а другата половина не е. Разбъркайте енергично докато целият шоколад се разтопи и стане гладък. Ако е необходимо, загрейте леко купата със сешоар, за да се разтопи напълно шоколада.
3. Добавете към разтопения шоколад жълта боя на прах за хранителни цели и разбъркайте докато получите цвета на банан. Добавете олиото и разбъркайте отново.
4. Пресипете от сместа в удобен за потапяне на банан съд. Промушете дървено шишче по дължината на всеки банан. Промушете и едно шишче напряко. Потопете банана в шоколадовата смес и го облейте така, че целия да се покрие с нея. Задръжте банана във въздуха докато шоколадът стегне от разликата в температурите между него и банана. С помощта на мека четка придайте по-естествен вид на обвитите в шоколад банани, като офопмите по-тъмни петна по "кората" им.
5. За шоколадовия ганаш сипете в касерола течната сметана, меда и глюкозата. Оставете сместа да заври.
6. В купа начупете шоколада и добавете щипка индийско орехче. Залейте с горещата смес и разбъркайте до получаването на гладка и хомогенна смес. Разбийте предварително изстудената сметана  до утрояване на обема и. Добавете малко по малко сметаната към шоколадовата смес като разбърквате внимателно. Поставете ганаша в хладилник за 4 часа. След това разбийте ганаша с помощта на миксер до желаната консистенция.
7. Сглобете десерта като на дъното на десертна чиния разпръснете шоколадова почва. Върху нея поставете един банан. Гарнирайте с топка шоколадов ганаш.

Продукти

  • 4 зрели банана 800 г бял шоколад 120 мл олио от гроздови семки 1.5 ч.л. жълта боя за хранителни цели какаоЗа ганаша:250 мл течна животинска сметана 40% 25 г мед 25 г течна глюкоза 220 г бял шоколад щипка индийско орехче 375 мл течна животинска сметана 40%

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички