Бананов сладкиш с ананас и мус от манго
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. Обелете и нарежете ананаса на малки кубчета. В тенджерка сипете водата и захарта и оставете сместа да заври на умерен огън. Настържете фино кората от лайм направо в сиропа. Поставете кубчетата ананас в него. Захлупете и дръпнете от котлона. Оставете настрани докато сместа изстине.
2. За банановия сладкиш обелете банан и го намачкайте в голяма купа. Добавете захарта и разбийте с помощта на миксер до кремообразност. Добавете олиото, прясното мляко и яйцето и разбийте отново. Накрая добавете пресятото брашно, бакпулвера, содата и солта. Разбийте до хомогенност.
3. Изсипете сместа за сладкиша в предварително намаслена и постлана с хартия за печене квадратна тавичка. Печете в предварително загрута фурна на 170 градуса 12 минути.
4. За муса от манго поставете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете пюрето от манго и го загрейте. Добавете добре изтискания набъбнал желатин и разбъркайте докато той се разтопи. Оставете сместа да изстине.
5. Разбийте белтъците с помощта на миксер. На тънка струйка добавете захарта без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на белтъчен сняг.
6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до твърда плътност.
7. Добавете половината пюре от манго към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете и останалото пюре. Разбъркайте. Добавете и битата сметана на два пъти, като разбърквате внимателно. Прехвърлете муса в пош с гладък накрайник.
8. С помощта на малък ринг изрежете кръгчета от изстиналия бананов сладкиш според размера на чашите, които ще ползвате за десерта. На дъното на всяка чаша сипете кубчета ананас, без сироп. Върху тях поставете кръгче сладкиш. Полейте го със сироп от ананаса. Накрая шприцовайте мус от манго. Поставете десертите в хладилник. Преди поднасяне, поставете още кубчета ананас най-отгоре и поръсете с фино настъргана кора от лайм.
Продукти
- За ананаса:
- 1/2 ананас
- 2 лайма, кора
- 100 мл вода
- 50 г захар
- За банановия сладкиш:
- 100 г банани
- 65 г захар
- 75 г обезмаслено прясно мляко
- 2 яйца размер S
- 25 г слънчогледово олио
- 100 г пресято брашно
- 3 г бакпулвер
- 3 г сода бикарбонат
- 3 г фина сол
- За муса от манго:
- 200 г пюре от манго
- 3.5 листа желатин
- 2 белтъка размер S
- 20 г захар
- 300 г течна сметана (35% масленост)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини