Бананов пудинг с карамелен сос
1. За украсата на пудингите обелете с нож зеления банан и го нарежете на тънки дълги ленти с помощта на широка белачка. Загрейте обилно количество олио за пържене на водна баня до 180 градуса. Пускайте по няколко ленти в тенджерата и ги пържете по 1 минута от всяка страна. Извадете банановия чипс върху кухненска салфетка.
Разбийте сметаната с ваниловата захар с помощта на миксер до пухкавост. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник и го сложете в хладилник.
2. За сместа за пудингите обелете и нарежете банана на кръгчета. Сложете банана заедно със заквасената сметана и остърганата вътрешност на шушулката ванилия в блендер и ги смелете.
3. В купа разбъркайте мекото масло със захарта с помощта на дървена лъжица. Добавете банановата смес и бакпулвера и разбъркайте. Добавете яйцето, щипката сол и брашното и разбъркайте до хомогенност.
4. Намаслете вътрешността на алуминиеви формички или други леки формички с конусовидна форма. Напълнете всяка формичка до 3/4 от обема и със сместа. Покрийте всяка формичка с парче прозрачно фолио. Поставете пудингите в тенджера или друг вид съд за готвене на пара и ги варете в продължение на 15-20 минути.
5. За карамеления сос сложете в тенджерка водата, захарта и ябълкова паста или меласа. Разбъркайте сместа докато тя заври. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи. Излейте сметаната, добавете 20 мл коняк по желание. Оставете соса да ври докато стане напълно гладък. Охладете леко соса.
6. Извадете пудингите от формичките, наобратно, върху поднос или чиния. Полейте всеки пудинг с по 1 с.л. карамелен сос и го оставете да се стече. Поставете по 1 бананов чипс върху всеки пудинг и поръсете съвсем леко с пудра захар. Оформете розички от сметана до всеки пудинг и украсете с листенце мента.

Продукти

  • За пудингите:1 банан 0.5 шушулка ванилия 60 г заквасена сметана 70 г масло 75 г захар щипка сол 1 яйце 100 г брашноЗа карамеления сос:150 г захар 2 с.л. вода 30 г меласа 45 г масло 75 мл течна сметанаЗа украса:1 зелен банан 150 мл течна сметана 35 г ванилова захар 4 листа мента пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички