Балтийски борш
1. Сварете измитите, небелени глави цвекло в голяма тенджера с вода. След това обелете цвеклото и го нарежете на дребни кубчета.
2. Почистете лука, моркова и целината /можете да използвате резен от глава целина вместо стрък селъри/ и ги нарежете на дребни кубчета.
3. В дълбока тенджера загрейте олиото и маслото. Добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Добавете обелените и нарязани на тънки филийки скилидки чесън. Овкусете със сол и черен пипер. Задушете зеленчуците за 5-10 минути.
4. Залейте зеленчуците с бульона и оставете супата леко да заври. Захлупете и варете на умерен огън 15 минути.
5. Добавете нарязаното на тънки ивички зеле и кубчетата белени домати. Разбъркайте, захлупете и варете още 20 минути. Щом зеленчуците омекнат напълно, опитайте супата на вкус и добавете още сол и черен пипер, ако е необходимо.
6. Изпържете свински пържоли или медальони в добре загрят тиган с малко мазнина. Извадете месото в чиния и го оставете да почине 5 минути. Нарежете пържолите на тънки ивички.
7. На дъното на всяка купичка поставете малко пържено месо. Върху него сипете супа. Гарнирайте със супена лъжица заквасена сметана. Поръсете с нарязан копър.

Продукти

  • 1 с.л. олио 15 г масло 1 морков 450 г сварено цвекло 1 стрък селъри 1 голям картоф 2 скилидки чесън 1.5 литър говежди бульон 0.5 зелка 2 домата сол и черен пиперЗа гарниране:300 г пържено свинско месо 6 с.л. заквасена сметана 0.5 връзка копър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички