Баклава с шамфъстък
Рецепта от: Гордън Рамзи
1. Смелете суровите ядки шамфъстък в блендер, но не фино. Пресипете ги в купа и към тях добавете захарта и фино настърганата кора на лимона. Разбъркайте.
2. Разтопете маслото. Разрежете корите на две половини.
3. Намаслете дъното на дълбока правоъгълна тавичка и постелете половин кора. Намажете с масло и поръсете от ядките със захар. Редувайте кори и ядки, докато се получат 32 пласта. Най-отгоре поръсете ядки. разрежете баклавата на малки квадратчета. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-40 минути.
4. За сиропа сипете захарта, настърганата кора на лимона и сока му и залейте с водата. разбъркайте и варете на тих огън 7-8 минути. Оставете сиропа да се охлади.
5. Залейте топлата баклава със сиропа. Оставете да престои 12 часа.
Продукти
- 300 г ядки шамфъстък
- 100 г захар
- 1 лимон
- настъргана кора
- 200 г масло
- 16 листа кори за баница
- За сиропа:
- 200 г захар
- 1 лимон
- настъргана кора и сок
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни