Баклава с шамфъстък

1. Смелете суровите ядки шамфъстък в блендер, но не фино. Пресипете ги в купа и към тях добавете захарта и фино настърганата кора на лимона. Разбъркайте.
2. Разтопете маслото. Разрежете корите на две половини.
3. Намаслете дъното на дълбока правоъгълна тавичка и постелете половин кора. Намажете с масло и поръсете от ядките със захар. Редувайте кори и ядки, докато се получат 32 пласта. Най-отгоре поръсете ядки. разрежете баклавата на малки квадратчета. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-40 минути.
4. За сиропа сипете захарта, настърганата кора на лимона и сока му и залейте с водата. разбъркайте и варете на тих огън 7-8 минути. Оставете сиропа да се охлади.
5. Залейте топлата баклава със сиропа. Оставете да престои 12 часа.

Продукти

  • 300 г ядки шамфъстък
  • 100 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 200 г масло
  • 16 листа кори за баница
  • За сиропа:
  • 200 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 200 мл вода

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички