1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.

2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.

3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.

4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце. 

6. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.

7. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.

9. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.

10. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.

11. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.

11. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.

Продукти

  • 800 г фини точени кори
  • 250 г орехи
  • 250 г ядки шамфъстък
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 200 г краве масло
  • За сиропа:
  • 600 г захар
  • 0.5 лимон
  • сок

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички