Баклава с орехи и шамфъстък
Рецепта от: Стоян и Лора
Добре известно е, че баклавата трябва да се напои добре в захарния сироп, с който се залива. Затова си отделете достатъчно време преди Коледа, за да я приготвите - поне 3 дни. Пълнежът за тази баклава е от равни количества смлени орехи и ядки шамфъстък.
Продукти
- 800 г фини точени кори
- 250 г орехи
- 250 г ядки шамфъстък
- 100 г захар
- 1 ч.л. канела
- 200 г краве масло
- За сиропа:
- 600 г захар
- 0.5 лимон
- сок
Начин на приготвяне:
- 1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.
- 2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.
- 3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.
- 4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце.
- 6. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.
- 7. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.
- 9. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.
- 10. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.
- 11. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.
- 11. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж