Добре известно е, че баклавата трябва да се напои добре в захарния сироп, с който се залива. Затова си отделете достатъчно време преди Коледа, за да я приготвите - поне 3 дни. Пълнежът за тази баклава е от равни количества смлени орехи и ядки шамфъстък.

Продукти

  • 800 г фини точени кори
  • 250 г орехи
  • 250 г ядки шамфъстък
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 200 г краве масло
  • За сиропа:
  • 600 г захар
  • 0.5 лимон
  • сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.
  • 2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.
  • 3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.
  • 4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце. 
  • 6. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.
  • 7. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.
  • 9. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.
  • 10. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.
  • 11. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.
  • 11. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.

Свързани рецепти

Виж всички