1. За медения сироп сложете всички продукти в тенджерка и разбъркайте за кратко. Оставете сиропа ври 25 минути, докато се сгъсти, без да го разбърквате. След това го оставете да зистине.

2. За пълнежа сложете орехите и бадемите в тавичка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 5-8 минути. Щом ядките изстинат, ги нарежете и ги сложете в купа. Залейте ги с половината сироп, добавете смлян карамфил, канела и сол. Разбъркайте и разстелете върху постлана с хартия за печене тавичка.

3. В купа разбийте крем сиренето със захарта. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете настърганата лимонова кора и ваниловия екстракт. Накрая добавете киселото мляко и разбъркайте до хомогенност.

4. Намажете 8-10 листа точени кори с разтопено масло и ги подредете една върху друга - с намазаната страна надолу в кръгла форма с пружина (диаметър 18-20 см), като оставите краищата им да висят отвън. Изсипете половината смес с крем сиренето, след това разпръснете малко захаросани ядки. Залейте с останалия пълнеж, а върху него изсипете половината ядки. Покрийте със свободните краища на корите. По средата ще остане дупка. Намачкайте останалите точени кори една по една и запълнете дупката с тях. Намажете повърхността на сладкиша с разтопено масло.  Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути.

5. Раздърпайте кадаифа и го поставете в чиния. Залейте го с разтопено масло. Поставете го върху изпечения чийзкейк баклава, като го разстелете и запечете за още 15 минути.

6. Залейте горещия сладкиш със студения сироп. Поръсете с нарязани ядки шамфъстък и розови листенца.

Продукти

  • За медения сироп:
  • 150 г захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 180 мл мед
  • 1/4 ч.л. канела
  • За пълнежа:
  • 100 г орехи
  • 70 г бланширани бадеми
  • 3/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. смлян карамфил
  • щипка сол
  • 500 г крем сирене
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 3 яйца
  • 250 г кисело мляко
  • Допълнително:
  • 100 г пречистено разтопено масло
  • 10-14 бр. точени кори
  • голяма шепа кадаиф
  • 1/4 ч.ч. нарязани ядки шамфъстък
  • 2 ч.л. сушени розови листенца

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички