Баклава чийзкейк
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За медения сироп сложете всички продукти в тенджерка и разбъркайте за кратко. Оставете сиропа ври 25 минути, докато се сгъсти, без да го разбърквате. След това го оставете да зистине.
2. За пълнежа сложете орехите и бадемите в тавичка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 5-8 минути. Щом ядките изстинат, ги нарежете и ги сложете в купа. Залейте ги с половината сироп, добавете смлян карамфил, канела и сол. Разбъркайте и разстелете върху постлана с хартия за печене тавичка.
3. В купа разбийте крем сиренето със захарта. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете настърганата лимонова кора и ваниловия екстракт. Накрая добавете киселото мляко и разбъркайте до хомогенност.
4. Намажете 8-10 листа точени кори с разтопено масло и ги подредете една върху друга - с намазаната страна надолу в кръгла форма с пружина (диаметър 18-20 см), като оставите краищата им да висят отвън. Изсипете половината смес с крем сиренето, след това разпръснете малко захаросани ядки. Залейте с останалия пълнеж, а върху него изсипете половината ядки. Покрийте със свободните краища на корите. По средата ще остане дупка. Намачкайте останалите точени кори една по една и запълнете дупката с тях. Намажете повърхността на сладкиша с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути.
5. Раздърпайте кадаифа и го поставете в чиния. Залейте го с разтопено масло. Поставете го върху изпечения чийзкейк баклава, като го разстелете и запечете за още 15 минути.
6. Залейте горещия сладкиш със студения сироп. Поръсете с нарязани ядки шамфъстък и розови листенца.
Продукти
- За медения сироп:
- 150 г захар
- 1 ч.ч. вода
- 180 мл мед
- 1/4 ч.л. канела
- За пълнежа:
- 100 г орехи
- 70 г бланширани бадеми
- 3/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. смлян карамфил
- щипка сол
- 500 г крем сирене
- 3/4 ч.ч. захар
- 1 лимон, настъргана кора
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 3 яйца
- 250 г кисело мляко
- Допълнително:
- 100 г пречистено разтопено масло
- 10-14 бр. точени кори
- голяма шепа кадаиф
- 1/4 ч.ч. нарязани ядки шамфъстък
- 2 ч.л. сушени розови листенца
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско