Баклава

Баклава

Начин на приготвяне:

1. За сиропа сипете 2.5 ч.ч. захар и 1 1/4 ч.ч. вода в тенджерка. Добавете 1 ч.л. лимонов сок. Варете сиропа на бавен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи и той стане прозрачен.
2. За пълнежа нарежете или смелете едро ядките шам-фъстък и ги сложете в купа.  Добавете 1 с.л. канела и 1 ч.ч. захар. разбъркайте добре. Добавете 1 с.л. розова вода и разбъркайте отново.
3. Половината кори /200 г/ подредете една върху друга,к ато намазвате всяка с разтопено масло. Поставете ги в предварително намазана с масло тавичка. Изсипете пълнежа от шам-гъстъци и го разпределете равномерно. Останалите кори подредете една върху друга по същия начин, като намазвате всяка с масло. Поставете корите върху пълнежа. С помощта на остър нож нарежете баклавата на ромбоидчета. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути, а след това на 150 градуса 50 минути.
4. Оставете изпечената баклава да изстине за кратко. Залейте с изстиналия сироп и оставете да престои 1 нощ.

Продукти

  • 900 г ядки шам-фъстък
  • 770 г захар
  • 2 с.л. розова вода
  • 250 мл вода
  • 2 ч.ч. разтопено пречистено масло
  • 1 с.л. канела
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 400 г кори за баница

Свързани рецепти