Баклава
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За сиропа сипете 2.5 ч.ч. захар и 1 1/4 ч.ч. вода в тенджерка. Добавете 1 ч.л. лимонов сок. Варете сиропа на бавен огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи и той стане прозрачен.
2. За пълнежа нарежете или смелете едро ядките шам-фъстък и ги сложете в купа. Добавете 1 с.л. канела и 1 ч.ч. захар. разбъркайте добре. Добавете 1 с.л. розова вода и разбъркайте отново.
3. Половината кори /200 г/ подредете една върху друга,к ато намазвате всяка с разтопено масло. Поставете ги в предварително намазана с масло тавичка. Изсипете пълнежа от шам-гъстъци и го разпределете равномерно. Останалите кори подредете една върху друга по същия начин, като намазвате всяка с масло. Поставете корите върху пълнежа. С помощта на остър нож нарежете баклавата на ромбоидчета. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути, а след това на 150 градуса 50 минути.
4. Оставете изпечената баклава да изстине за кратко. Залейте с изстиналия сироп и оставете да престои 1 нощ.
Продукти
- 900 г ядки шамфъстък
- 770 г захар
- 2 с.л. розова вода
- 250 мл вода
- 2 ч.ч. разтопено пречистено масло
- 1 с.л. канела
- 1 с.л. лимонов сок
- 400 г кори за баница
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини