Начин на приготвяне:

1. За пълнежа смелете едро бадемите. Пресипете ги в купа и ги смесете със захарта, меда, канелата и кардамона.
2. Намажете една кора с разтопено масло и я сгънете по средата. Откъм по-дългия край на правогълника сипете пълнеж. Сгънете от двете страни навътре и завийте на руло. рулото завийте на охлюв.
3. Подредете охлювите в намаслена тавичка. Намажете ги с разтопено масло отгоре и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-12 минути, до златисто.
4. За сиропа сипете водата, захарта и меда в тенджерка. Оставете сиропа да заври. Варете 4-5 минути. Добавете водата от портокалов цвят и дръпнете от огъня.
5. Залейте внимателно топлата баклава със сиропа. Ако сиропът не се поеме веднага, добавете останалия малко по-късно.

Продукти

  • 1 пакет фини точени кори
  • 150 г бадеми
  • 2 с.л. захар
  • 0.5 ч.л. канела
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 1 с.л. мед
  • 100 г разтопено масло

За сиропа:

  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. вода от портокалов цвят

Свързани рецепти