Бакла по португалски

Бакла по португалски

Начин на приготвяне:

1. Нарежете суджука и кървавицата /вместо нея може да използвате наденица чоризо с подправки/ на кръгчета и ги сварете. Прецедете ги, като запазите водата от варенето.
2. Покрийте дъното на тенджера със зехтин и запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Щом омекнат, добавете дафиновия лист, нарязаните на кубчета бекон и свински гърди. Разбъркайте. Нарежете 0.5 връзка мента и 0.5 връзка кориандър, добавете ги и разбъркайте.
3. Щом месото си промени цвета, добавете баклата и разбъркайте. Залейте с 1.5-2 литра вода - използвайте тази от варенето на колбасите. Овкусете със захар, сол и черен пипер и захлупете. гответе до готовност.
4. Покрийте дъното на тиган със зехтин и запържете кървавицата, колокото да промени цвета си. Извадете я и изпържете кръгчетата суджук. Извадете го.
5. Добавете соса от пърженето на колбасите  в яхнията с бакла. Разбъркайте. Пресипете в голяма чиния. Отстрани подредете запържения суджук, а кървавицата поръсете отгоре. Поръсете с останалите нарязани листа мента и кориандър. Сервирайте с филии хляб.

Продукти

  • 1 кг прясна или замразена бакла
  • 500 г свински гърди
  • 50 г шарен бекон
  • 100 мл зехтин
  • 0.5 суров суджук
  • 0.5 кървавица
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка мента
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • хляб

Свързани рецепти