Бадемова тоска

Бадемова тоска

Начин на приготвяне:

1. За бадемовата паста смелете бадемите в блендер за кратко. Добавете захарта и смелете до фина смес. По време на смилането добавете белтъка.
2. С помощта на миксер разбийте маслото и бадемовата паста до въздушна смес. Добавете яйцата 1 по 1 докато тече разбиването. Добавете и брашното.
3. Намаслете дълбока правоъгълна тавичка, постелете я с хартия за печене така, че краищата и да стърчат извън нея. Изсипете сместа и печете 20 минути на 200 градуса .
4. В тенджерка сложете маслото да се разтопи, добавете захарта, кленовия сироп или хубав мед и бадемите. Разбъркайте и добавете водата. Бъркайте сместа в продължение на 1-2 минути. Изсипете я върху изстиналата изпечена основа и я разстелете. Запечете сладкиша втори път на същата температура за 10 минути.
5. Щом изстине сладкиша, го разрежете на правоъгълничета. Потопете всяко парче в разтопен шоколад /не по-топъл от 31 градуса/ с помощта на вилица, за да не се потапя горната част на сладките. Оставете ги върху хартия за известно време, за да се стегне шоколада.

Продукти

За бадемовата паста:

  • 300 г белени бадеми
  • 300 г захар
  • 1 белтък

За основата:

  • 75 г масло
  • 3 яйца
  • 40 г брашно

За горния слой:

  • 75 г масло
  • 75 г захар
  • 75 г кленов сироп
  • 75 г филирани бадеми
  • 25 мл вода

За шоколадовата глазура:

  • 200 г натурален шоколад

Свързани рецепти