Бадемова гранита със захаросани бадеми и сладки

Бадемова гранита със захаросани бадеми и сладки

Начин на приготвяне:

1. За гранитата се прави бадемово мляко, като се смелят бадемите едро в блендер. След това се добавя захарта и сместа се смила фино. Докато тя се мели, добавете водата на струйка. Пресипете сместа в купа, добавете розовата вода и разбъркайте. Оставете сместа да престои 1 нощ.
2. Прецедете бадемовото мляко в купа, като притискате гъстата смес с лъжица. Запазете бадемовия пулп за бисквитите. Изсипете млякото в метална тавичка и я сложете във фризер за 2 часа, като от време на време разрохквате сместа с помощта на вилица.
3. За бадемовите бисквити разбийте в купа жълтъците заедно със захарта. Добавете маслото и разбъркайте. Добавете брашното заедно със солта и разбъркайте. Накрая добавете бадемовия пулп. Доомесете тестото с ръце.
4. Оформете кръгли бисквити с помощта на ръце или на лъжица. Подредете ги в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 170 градуса за 5-10 минути, до златисто.
5. За да захаросате бадемите изсипете захарта на тънък слой в тиган. Върху нея настържете фино кората на лимона. Разклащайте тигана докато захарта започне да се топи. Добавете бадемите и чрез разтръскване ги овъргаляйте в захарта.
6. Сервирайте бадемова гранита в чаша заедно с бадемови бисквити и захаросани бадеми.

Продукти

За гранитата:

  • 250 г белени бадеми
  • 1 л вода
  • 250 г захар
  • 50 мл розова вода

За бисквитите:

  • 250 г бадемов пулп
  • 2 жълтъка
  • 100 г брашно
  • 150 г захар
  • 200 г меко масло
  • щипка сол

За захаросаните бадеми:

  • 100 г белени бадеми
  • 50 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора

Свързани рецепти