Бадемов тарт с кайсии

Бадемов тарт с кайсии

Начин на приготвяне:

1. За бадемовата паста сложете бадемите  кухненски робот или блендер и ги смелете. Добавете 1/3 от захарта на три пъти, като мелите след добавянето на всяка част. Разбийте леко яйцето в купичка. Добавете първо половината от него и смелете. Добавете и останалото яйце, ако е необходимо. Трябва да се получи гладка, твърда паста.
2. За тестото разбийте мекото масло с помощта на миксер, на ниска скорост. Добавете бадемовата паста на малки парченца, едно по едно, в движение. Щом сместа стане хомогенна, добавете яйцето. След това добавете захарта и солта, без да спирате миксера. накрая добавете на струйка брашното. Разбивайте до образуването на топка тесто.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете  в правоъгълна форма. Навийте го на точилката и го прехвърлете във форма за пай с подвижно дъно /20х20 см/. Внимателно го напаснете по дъното и стените на формата, ако се образуват дупки, ги запълнете. Изрежете излишното тесто по края на ормата.
4. За франджипана смелете фино бадемите в кухненски робот. Добавете захарта и смелете отново. След това добавете мекото масло, яйцето и брашното. Смелете до гладкост. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.
5. Шприцовайте франджипана на един слой върху тестото. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути.
6. За крема /блан манжé/ сипете прясното мляко в тенджерка. Накъсайте 100 г бадемова паста на парченца в млякото и поставете тенджерката върху котлона докато пастата се разтопи. Добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Накрая добавете жълтъка и проверете температурата на сместа, тя не трябва да надвишава 85 градуса. Дръпнете от котлона и пресипете сместа в тавичка. Покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник. Накиснете желатина в студена вода.
7. За пошираните кайсии разрежете кайсиите на половинки и извадете костилките. В тенджера сипете водата и бялото вино. Накъсайте листенцата розмарин. Поставете сместа върху котлон докато стане гореща. Дръпнете от огъня и поставете вътре половинките кайсии. Покрийте с прозрачно фолио и върнете върху котлона, на слаб огън. Гответе около 15 минути, докато кайсиите омекнат. След това веднага ги извадете в чиния.
8. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер до образуването на твърди върхове. Затоплете набъбналия желатин със съвсем малко вода в тенджерка. Пресипете охладения крем в купа, разбъркайте и добавете желатина. Разбъркайте до гладкост. Добавете малко от сместа към битата сметана и разбъркайте. Добавете и останалата част. Разбъркайте с помощта на шпатула до гладкост.
9. Постелете чиния с лист прозрачно фолио. Върху нея поставете квадратна рамка /15х15 см/, предварително охладена във фризер. сипете много внимателно пласт от крема, не по-висок от 2-2.5 см. Поставете във фризер докато се стегне.
10. За зхаросания розмарин, нарежете малки цели стръкчета розмарин. Потопете всяко първо в белтък, а след това в пудра захар. Подредете стръкчетата в тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 75 градуса 15 минути.
11. Извадете стегналия се крем от фризера и го поръсете с ънък слой кафява захар. Обгорете я с газова горелка.
12. Извадете изстиналия тарт върху поднос. По средата поставете внимателно крема. Отстрани подредете пошираните кайсии с вътрешността нагоре. Украсете с 4 стръка захаросан розмарин. Накрая поръсете тарта с тънък слой пудра захар по края. Нарежете на квадратни парчета и поднесете.

Продукти

За бадемовата паста:

  • 150 г белени бадеми
  • 150 г захар
  • 1 яйце

За тестото:

  • 200 г меко масло
  • 200 г бадемова паста
  • 125 г захар
  • 75 г яйце
  • 3 г сол
  • 500 г брашно

За крема:

  • 320 мл прясно мляко
  • 100 г бадемова паста
  • 25 г захар
  • 20 г жълтъци
  • 8 г желатин
  • 375 мл течна сметана
  • 15 г кафява захар

За франджипана:

  • 125 г белени бадеми
  • 125 г захар
  • 125 г масло
  • 2 яйца
  • 50 г брашно

За пошираните кайсии:

  • 700 г кайсии
  • 2 литра вода
  • 50 мл бяло вино
  • 1 с.л. мед
  • 3 стръка пресен розмарин

За украса:

  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1 белтък
  • 50 г пудра захар

Свързани рецепти