Бабка с горски плодове и шоколад
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Бабка се приготвя от маслено тесто с мая. В тази рецепта, обаче, то е обогатено с компот от горски плодове и парченца шоколад. Докато е още топъл, се маже със захарен сироп. Сладкиш за специални случаи!
Продукти
- За компота:
- 50 г къпини
- 100 г малини
- 40 г боровинки
- ½ ч.л. ванилова паста
- 40 г захар
- За тестото:
- 135 г пълномаслено прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 8 г инстантна мая
- 180 г брашно за хляб
- 180 г универсално бяло брашно
- 60 г захар
- ½ ч.л. сол
- 4 жълтъка
- 1 ч.л. ванилова паста
- 115 г безсолно масло
- 80 г млечен шоколад
- За захарния сироп:
- 100 мл вода
- 130 г захар
Начин на приготвяне:
- 1. За компота* сипете плодовете, ваниловата паста и захарта в тенджерка и оставете сместа да заври. Варете 5 минути, при непрекъснато разбъркване. Пресипете компота в купа и покрийте сместа с фолио. Поставете да изстине в хладилник.
- 2. За тестото сипете млякото и 1 с.л. захар в купа, подходяща за микровълнова фурна. Загрейте в микровълнова фурна до 40 градуса. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Добавете маята и разбъркайте. Оставете на стайна температура за 5-10 минути, докато сместа шупне.
- 3. В купа на миксер сипете двата вида брашно и солта. Добавете прясното мляко с мая, жълтъците, ваниловата паста, 60 г захар и мекото масло. Разбъркайте с помощта на бъркалка за тесто, на ниска скорост, за 3 минути. Увеличете скоростта и разбийте за още 10-12 минути, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
- 4. Извадете тестото върху плота и леко го омесете, като подпъхвате краищата му отдолу, така че да се образува кръгла топка. Поставете топката в намазнена купа и покрийте с фолио. Оставете на стайна температура за 2 часа, да удвои обема си. След това отново го омесете леко върху плота, като прибирате краищата му отдолу. Поставете в купата, покрийте с фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
- 5. Извадете тестото върху плота и го разточете във формата на правоъгълник (33х25 см). Отделете 100 г от компота, а останалият разстелете равномерно върху тестото. Върху компота разпределете нарязания на ситно шоколад. Завийте тестото на стегнато руло и го поставете в тава с незалепващо покритие. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
- 6. Направете захарен сироп** като сипете в тенджерка вода и захар и оставите сместа да кипне. Варете докато захарта се разтопи напълно.
- 7. Намажете с мазнина правоъгълна форма за хляб (20х10х9.5 см) и постелете хартия за печене. Поставете рулото върху плота и го разрежете по дължина на две. Обърнете всяка част с пълнежа нагоре и започнете внимателно да сплитате двете половини на плитка. Прехвърлете бабка във формата и печете в предварително загрята фурна на 165 градуса 40 минути.
- 8. Докато е още топъл сладкия хляб, го намажете със захарен сироп. Оставете да изстине за 10 минути във формата, след това извадете хляба и го поставете върху поднос. Изсипете отгоре о станалия компот и го разпределете. Нарежете на дебели филии, когато хлябът е напълно изстинал.
- *Може да приготвите компота 1 ден предварително.
- **Може да приготвите сиропа 1 ден предварително.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени кифли с шоколад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем