Бабка

Бабка

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа сипете предварително леко затопленото прясно мляко и върху него начупете прясната мая.
2. Пресейте брашното и го добавете в купата заедно със захарта, солта, ваниловия екстракт и 110 г меко масло. Добавете и предварително леко разбитите яйца. Разбийте всички продукти с миксер, с бъркалка за тесто. Бъркайте докато се оформи гладка топка тесто.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете тестото с ръце, с натиск, около 5 минути. Оформете на дебело руло, поставете го в тава с набрашнено дъно, сплескайте го и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса на стайне температура 1 часа. След това го прехвърлете в хладилник за още 1 час /може да остане и 8 часа/.
4. В купичка смесете захарта и канелата за пълнежа.
5. Сложете втасалото тесто върху набрашнен плот и го притиснете с ръце, за да изкарате въздуха от него. Оформете го в правоъгълна форма доколкото можете с ръце. След това разточете тестото на правогълник /размери 25х70 см/. Намажете тестото с масло и разпределете орехите и стафидите върху него. Поръсете с канелената захар.
6. Навийте на руло откъм дългата страна максимално стегнато. Разделете рулото на 3 равни части. Всяка част разрежете с помощта на нож за пица по редата, по дължина. Сплетете двете части. Поставете всеки сладкиш в отделна кексова форма. Поставете трите форми в тава и ги оставете да втасват 1 час на стайна температура. Печете сладкишите в предварително загрята фурна а 180 градуса 30 минути.
7. Сварете сироп от вода и захар до сгъстяване. С помощта на четка намажете трите "бабки" докато са още горещи.

Продукти

  • 150 мл прясно мляко
  • 30 г прясна мая
  • 650 г брашно
  • 2 яйца
  • 65 г захар
  • 190 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. сол

За пълнежа:

  • 100 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 180 г едро счукани орехи
  • 1 ч.ч. стафиди

За сиропа:

  • 100 г захар
  • 150 мл вода

Свързани рецепти