Бабá о рум
1. Смесете брашното и солта в купа. В чаша направете кашичка от маята с 3 с.л. вода. Добавете я към брашното, азедно с омекналото масло и меда и разбъркайте с помощта на кухненски робот или миксер. След това добавете яйцата едно по едно, като не спирате бъркането.
2. Намаслете хубаво чашки за крем карамел и ги наредете в тава. Напълнете чашките с тесто с помощта на лъжица, запълвайки 3/4 от обема им. Оставете тестото да втаса в продължение на 30 минути при температура 25-26 градуса.
3. Изпечете сладкишчетата на 200 градуса за 25 минути.
4. Сварете сироп като смесите захарта и водата в тенджерка и добавите вътрешността на шушулката ванилия. Сиропът трябва да заври и да се сгъсти. Пресипете сиропа в купа, добавете рома и го оставете да поизстине.
5. Пуснете поизстиналите сладкишчета в сиропа и ги оставете да постоят вътре по-дълго време, като ги обръщате от всички страни.
6. Сервирайте бабá о рум, гарнирани с топка бита неподсладена сметана и парченца сезонни плодове.

Продукти

  • 4 г суха мая 200 г брашно 1 щипка сол 70 г масло 1 ч.л. мед 5 яйцаЗа сиропа:1 шушулка ванилия 250 мл вода 250 г захар 1 лимон 1 портокал 100 мл ромЗа гарниране:100 мл сметана сезонни плодове

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички