Австрийска торта "Линцер"

Австрийска торта "Линцер"

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете с бакпулвера. Направете кладенче в брашното и в него поставете останалите продукти. С пръсти смесете първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За лешниковата паста смелете фино в блендер лешниците заедно със захарта. Добавете белтъка и смелете отново, до получаването на паста.
3. Намаслете добре дъното и стените на кръгла притка форма за пай /диаметър 16 см/. Разточете тестото с дебелина 1.5 см. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката и го напаснете по дъното и стените и. Изрежете излишното тесто. Надупчете тестото по дъното с вилица.
4. Изсипете лешниковата паста върху тестото и я разпределете равномерно. Върху нея изсипете сладкото от кайсии и разпределете и него. /Може да използвате сладко от други плодове./
5. Разточете останалото тесто в правоъгълна форма и го нарежете на еднакви ленти с ширина 2-3 см., с помощта на кръгъл нож за пица. Подредете първо няколко ленти хоризонтално, а след това вертикално. Намажете тортата с разбит жълтък с малко сметана.
6. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.

Продукти

За тестото:

  • 280 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 185 г меко масло
  • 2 жълтъка
  • 70 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 ч.л. канела

За лешниковата паста:

  • 120 г сурови лешници
  • 120 г захар
  • 1 белтък

За пълнежа:

  • 450 г сладко от кайсии

Допълнително:

  • жълтък с малко сметана

Свързани рецепти