Австрийска торта "Линцер"
1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете с бакпулвера. Направете кладенче в брашното и в него поставете останалите продукти. С пръсти смесете първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За лешниковата паста смелете фино в блендер лешниците заедно със захарта. Добавете белтъка и смелете отново, до получаването на паста.
3. Намаслете добре дъното и стените на кръгла притка форма за пай /диаметър 16 см/. Разточете тестото с дебелина 1.5 см. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката и го напаснете по дъното и стените и. Изрежете излишното тесто. Надупчете тестото по дъното с вилица.
4. Изсипете лешниковата паста върху тестото и я разпределете равномерно. Върху нея изсипете сладкото от кайсии и разпределете и него. /Може да използвате сладко от други плодове./
5. Разточете останалото тесто в правоъгълна форма и го нарежете на еднакви ленти с ширина 2-3 см., с помощта на кръгъл нож за пица. Подредете първо няколко ленти хоризонтално, а след това вертикално. Намажете тортата с разбит жълтък с малко сметана.
6. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.

Продукти

  • За тестото:280 г брашно 1 ч.л. бакпулвер 185 г меко масло 2 жълтъка 70 г захар 1 лимон настъргана кора 1 ч.л. канелаЗа лешниковата паста:120 г сурови лешници 120 г захар 1 белтъкЗа пълнежа:450 г сладко от кайсииДопълнително: жълтък с малко сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички