Австралийско тако с бананов сладолед

Австралийско тако с бананов сладолед

Начин на приготвяне:

1. За банановия сладолед сложете пресни или замразени банани, нарязани на кръгчета, в блендер или кухненски робот. Добавете кисело мляк, кленов сироп, щипка сол и лимонов сок. Разбийте до гладкост. Пресипете сместа в пластмасова кутия с капак и поставете във фризер за минимум 2 часа.
2. За бисквитите сипете в тенджерка маслото, златния сироп, захарта  и щипка сол и затоплете сместа докато захарта и маслото се разтопят.
3. В купа сипете овесените ядки, канелата, кокосовите стърготини и белтъците. Добавете поизстиналата смес от тенджерката и разбъркайте до гладкост.  
4. Постелете плоска тава с хартия за печене. В ринг /диаметър 8-10 см./ сипете от сместа и оформете тънък слой. Печете така оформените бисквити в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
5. Докато са още топли подредете бисквитити върху дебела точилка и ги оставете да изстинат. Така ще придобият форма на тако.
6. Във всяка бисквита /тако/ поставете 1 топка бананов сладолед. Поръсете с нарязани печени ядки - лешници, бадеми, орехи, шам-фъстък.

Продукти

  • 2 зрели банана
  • 400 г пълномаслено кисело мляко
  • щипка сол
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 50 г масло
  • 3 с.л. златен сироп или мед
  • 100 г захар
  • 5 с.л. овесени ядки
  • 2 белтъка
  • 1 ч.л. канела
  • 3 с.л. кокосови стърготини
  • печени лешници

Свързани рецепти