Австралийски хляб с маслини

Австралийски хляб с маслини

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете тавата, в която ще печете хляба да се затопли.
2. Накъсайте листенцата розмарин и ги нарежете ситно. Нарежете на ситно и маслините.
3. В купа сложете брашното, солта, розмарина, зехтина и водата. Разбъркайте. Щом започне да се оформя топка тесто оберете с ръце всичко, останало отстрани по купата и омесете тестото.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете. Разплейскайте тестото и поставете върху него нарязаните маслини. Завийте краищата на тестото, за да останат маслините вътре в него и омесете отново. Месете докато всички маслини бъдат поети от тестото. Ако е необходимо добавете още брашно. Оформете питка с диаметър 20 см и я поставете в тавата за печене. Набрашнете дръжката на дървена лъжица и натиснете с нея тестото по средата така, че да се оформят две половини. След това направете още една линия по средата, под формата на кръст. Направете още две разделителни линии така, че да се оформят отделни парчета.
5. Печете хляба 35 минути. Поднесете го топъл с малко зехтин и балсамов оцет.

Продукти

  • 450 г брашно
  • 0.5 ч.л. сол
  • 3 стръка розмарин
  • 75 г зелени или черни маслини без костилки
  • 1 с.л. зехтин
  • 225 мл студена вода

За сервиране:

  • плодов зехтин
  • балсамов оцет

Свързани рецепти